Google 1.2 milyon URL'yi değerlendirdi!

Arama devi, AB kararı kapsamında 1.2 milyon URL'yi arama sonuçlarından kaldırmak üzere değerlendirdi

Google'dan gizlilik mesaisi!

Avrupa Birliği Adalet Mahkemesi, 2014 yılında bireylerin, Google gibi arama motorlarından kendileriyle ilgili belirli sonuçların kaldırılmasını isteme haklarının olduğu kararına varmıştı.

Google tarafından yayınlanan şeffaflık raporunda, arama devinin 29 Mayıs 2014 tarihinden bu yana 348.085 talep ve 1.234.092 URL'yi değerlendirme altına aldığı açıklandı. Bunların yüzde 42'sinin ise arama sonuçlarından kaldırıldığı belirtiliyor. Arama sonuçlarından en çok URL'si kaldırılan alan adının ise Facebook olması oldukça dikkat çekici.

Şirket, kişilerden almış olduğu taleplere ilişkin verdiği kararların bazılarını da paylaştı. Örneğin, 10 yıl önce ufak bir suçtan mahkum olmuş bir öğretmen, mahkumiyetiyle ilgili bir makalenin kaldırılmasını talep etmiş ve Google söz konusu sayfaları, ilgili kişinin adına ait arama sonuçlarından kaldırmış.

Avusturya'da ticari dolandırıcılıkla suçlanmış bir çift, söz konusu suçla ilgili makalelerin kaldırılmasını talep etmiş. Ancak Google söz konusu makaleleri, arama sonuçlarından kaldırmadığını söylüyor.

Kısacası en büyük sorun kamuya açık bilgiler ve gizlilik arasındaki dengeyi kurabilmek. Bu kapsamda Google her talebi değerlendirmeye alıp önce avukatlar, hukuk stajyerleri ve mühendislerden oluşan bir gruba teslim ediyor. Bu ekip nispeten kolay vakaları inceliyor. Daha zor durumlarda ise üst düzey Google yetkilileri konu hakkında tartışarak karar için oylama yapıyorlar.

Okuyucu Yorumları