Google, çeyrek milyon sayfayı "unuttu"

Google'ın son 7 ay içerisinde yüz binlerce siteyi "unuttuğunu" biliyor musunuz?

Google'ın "unuttukları"!

Avrupa'daki bir mahkemenin Mayıs ayında verdiği "unutulma hakkı" kararı, Google'ın Pazartesi günü yayınladığı rapora göre yüz binlerce sitenin Google aramasından çıkartılmasıyla sonuçlandı.

Google'ın düzenli şeffaflık raporlarının bir parçası olarak yayınlanan verilere göre teknoloji devi, Avrupa Adalet Divanı'nın verdiği kararın ardından URL kaldırmayla ilgili taleplerin yüzde 40'unu kabul etti.

Google, silinme taleplerini kabul etse de aslında içerikleri kayıt arşivlerinden tamamen silmiyor. Firmanın tüm yaptığı, belirli isimlerdeki aramaların bağlantısını, sözkonusu arama sonuçlarından kaldırmak. Bu sayede şikayetçi kişiler, arama sonuçlarından kimliklerini gizleseler de, diğer faydalı içerikler zarar görmüyordu. Yeni verilere göre Google, şikayetler üzerine, mahkemenin kararı nedeniyle 227.000 bağlantıyı kaldırmış bulunuyor.

Raporda bazı ülkelerin isteklerinde daha çok sonuç aldığı gözleniyor. Fransa'nın URL kaldırmayla ilgili isteklerinin yaklaşık olarak yarısı kabul edilirken İtalya'nın isteklerinin sadece çeyreği kabul edilmiş. Google, raporunda bazen kendisine yapılan isteklerin abartıldığını, bazı içeriklerin "internetten kaldırılmasını" bile istendiğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları