Google sizi ne kadar yakından tanıyor?

İnternetin devi Google, hakkınızda ne kadar çok şey biliyor? İşte öğrenmenin yolları!

Google sizi ne kadar tanıyor?

İşe aramayla başlayan Google, bugün gelirlerinin büyük bölümünü reklamlardan elde ediyor. Gmail, Drive, Maps, Hangouts gibi birçok hizmetini bizden tek kuruş talep etmeden sunan Google, sattığı reklamlar sayesinde ayakta duruyor. Bize göre kişiselleştirilen, ilgi alanlarımıza göre gösterilen reklamlar ise firma için büyük önem taşıyor. Peki Google, hakkımızda ne kadar çok şey biliyor? Cevap, sizi şaşırtabilir.

İnternette bıraktığınız izler

Google'ın en çok bilinen, bizden de gizlemediği Google Web Geçmişi işlevi, tüm cihazlarınızda, tüm aramalarınızı kaydediyor. Web Geçmişi aslında gelecekteki aramalarınızı tercihlerinize göre kişiselleştirerek işinizi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak bu bilgiler, reklamcıların da çok işine yarayabilir ve gizlilik sorunlarına yol açabilir.

Google bunun yanında ziyaret ettiğiniz web sitelerini de AdSense ve Analytics çerezleri yoluyla takip ediyor. Bunun için Google hesabınıza oturum açmış olmanıza da gerek bulunmuyor. Bu bilgilerle oluşturulan profil, size ait olmasa da, isminiz yerine çözünürlüğünüzü ve tarayıcı eklentilerinizi içeriyor ve size ilgili reklamları göstermekte kullanılabiliyor.

Bir Google profiliniz varsa, bu bilgilere Google Reklam Ayarları sayfasından ulaşabilir; aynı sayfadan bazı reklamlara dahil edilmemeyi tercih edebilirsiniz.

Geride bıraktığınız izlerde YouTube'un da önemli rolü var. İzleme geçmişinizi saklayan popüler video sitesi, üyelikleriniz ve aramalarınızla Google'ın hakkınızda bildiklerine katkıda bulunuyor. Tüm bu bilgileri Google Dashboard üzerinden görmeniz mümkün.

Gizliliğinizi gerçek anlamda korumak istiyorsanız, VPN veya Tor gibi gelişmiş çözümlere başvurmanız gerekiyor.

Google+ bilgileriniz, Gmail, Google Drive

Google+ bilgileriniz, Gmail, Google Drive

Google+ bilgileriniz

Google+ profiliniz, size daha iyi reklamlar göstermek üzere Google tarafından kullanılıyor. Doğum tarihiniz, cinsiyetiniz, işiniz, ilgi alanları ve konumunuzu girdiğinizde Google'ın hakkınızda daha doğru bir hesaplama yapabilmesi için gerekli verileri ona sağlamış oluyorsunuz. Aynı durum, eklediğiniz kişiler, paylaştığınız gönderiler ve paylaştığınız fotoğraflar için de geçerli.

Özel Gmail diye bir şey yok

Gmail hesabınız, Google'ın veri toplayan elinden uzak kalan bir hizmet değil. Firma, gelen kutunuzu tarayarak, nasıl bir kişi olduğunuzu daha yakından tanıyor. Gmail hesabınızda saklanan sohbet geçmişinizin de aynı amaç için kullanıldığını söylememiz mümkün.

Google Drive

Google'ın Drive'daki belgeleri tarayıp taramadığı, tam olarak bilinmiyor. Ancak firma, aynı kullanım ilkelerini Drive'a da uyguluyor olabilir. Bilinen, Google'ın içeriklerinizi "çalmaya" yetkisinin olmadığı.

Android de sizi izliyor

Android de sizi izliyor

Android de sizi izliyor

Google hesabınızın olduğu herhangi bir yerde internet etkinliğiniz izleniyor demektir. Buna Android'li telefon ve tabletler de elbette dahil. Android sahiplerinin çoğu, konum bilgilerini Google ile paylaşmayı kabul ediyorlar. Google'ın topladığı konum bilgilerini Konum Geçmişi sayfasında görebiliyor ve silebiliyorsunuz. Ancak bu işlemin bilgileri Google'ın dahili veritabanından silip silmediği bilinmiyor.

Endişe veren bir başka alan ise Android'in yedekleme hizmeti. Hizmetin kaydettiği bilgiler arasında bağlandığınız kablosuz ağlar ve parolaları, bazı üçüncü parti uygulamaların verileri var. Yedekler Google'ın sunucularında saklandığından, Google'ın hack'lenmesi veya yetkililerin talep etmesi halinde ortaya çıkabilir. Hesabınızın hack'lenmesi de tüm yedeklerinizin yabancı ellere geçmesi anlamına gelebilir.

Okuyucu Yorumları