Google Street View'da ilginç analiz!

Google'ın Street View araçları, artık sadece sokakları fotoğraflamakla yetinmeyecek!

Street View'a yeni görev!

Doğalgaz Türkiye için aslında çok yeni bir yakıt türü. Ancak ABD bu enerji kaynağını yüz yıldan uzun zamandır kullanıyor ve 20. yüzyılın başında yaşanan depremlerde doğal gaz borularının ağır hasar görmesi nedeniyle çıkan yangınlarda çok büyük kayıplar yaşamış bir ülke olarak doğal gaz kaçaklarını çok ciddiye alıyorlar.

Tüm şehir doğalgaz boruları ile döşeliyken şehirlerdeki tüm doğal gaz kaçaklarını tespit etmek ise kolay iş değil. Ancak Google bu konuda bir adım atarak, Street View servisi için düzenli olarak şehir sokaklarında dolaştırdığı özel kameralı otomobillere bir de gaz koklayıcı sensör ekledi. Böylece şehirdeki havaya karışan metan gazını analiz edebilen Street View otomobilleri, şehrin hangi bölgesinde gaz kaçağı olduğunu tespit ederek bunu hem şehir yöneticilerine hem de şehir halkına bildiriyor.

Doğalgaz kaçakları ayrıca çevreye de büyük zarar verdiği için Google'ın bu projesine Çevre Savunma Fonu da destek veriyor. Google'ın gözlemlerinden ortaya çıkan sonuç ise çok ilginç. Doğalgaz şebekelerinin eski olduğu şehirlerde, boruların aşınması nedeniyle çok sayıda kaçak tespit edilirken daha yeni şehirlerde kaçaklar çok daha az görülüyor. Ancak yine de alt yapının zamanla eskidiği ve eskidikçe çevreye de şehre de zarar verdiği gerçeği bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Okuyucu Yorumları