Google'dan tek tıkla çalışan Captcha!

İnternette insan olduğumuzu kanıtlamamız için bizi uğraştıran Captcha'lara Google'dan çözüm geldi!

Captcha'lar yeniden doğdu!

Bilgisayarların ve robotların dünyayı ele geçirmesinin önündeki en büyük engellerden biri olan Captcha'lar, Google tarafından elden geçirildi. Google'ın yeni çözümü, tek bir tıklamayla insan olduğunuzu anlayabiliyor (çoğu zaman).

Google, yaptığı açıklamayla web sitelerinin çoğundaki Captcha doğrulama sistemini değiştirmeye başlayacağını duyurdu. Yeni sistemde insan olduğumuzu kanıtlamak için ekranda yazılı metnin şifresini çözmemiz gerekmiyor; sadece bir kutucuğu işaretlememiz yetiyor. Ancak bu, işin sadece görünen kısmı. Google Captcha takımı ürün müdürü Vinay Shet, Wired'a yaptığı açıklamada yeni sistemin birçok ipucundan faydalandığını söylüyor. Bunlar arasında kullanıcının IP adresi, fare hareketleri, çerezler ve fazlası gibi bilgiler var.

Yeni Captcha sistemi henüz kusursuz değil. Sistemi kullanmaya başlayan Humble Bundle kullanıcıları, yüzde 20 ihtimalle ikinci bir teste tabi tutuluyorlar. Bu durumda kullanıcının karşısına alışıldık, metin girmeye dayalı bir Captcha çıkıyor. Sistemi kullanan bir başka site WordPress'teyse ikincil teste ulaşanların oranı yüzde 40.

Sistemi dokunmatik ekranlarda kullananlardan çeşitli resimleri eşleştirmeleri istenebiliyor. Yine de bu yöntem, küçük ekranda harf okuyup, girmeye çalışmaktan kolay.

Gizlilik konusunda endişe duyanlar için Google, kullanıcının hareketlerini sadece Captcha widget'ı üzerinde izlediğini, tüm sayfada izlemediğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları