Google, "unutulma" taleplerini geri çeviriyor

Siz unutulmak isteseniz de, görünüşe göre Google'ın sizi unutmaya pek niyeti yok!

Google "unutmuyor!"

Avrupa Birliği'nin vatandaşlarına sağladığı unutulma hakkına rağmen, Google'ın silinmeye yönelik taleplerin büyük bölümünü kabul etmediği ortaya çıktı. İşin doğrusu, Google'a yapacağınız silinme talebinin ardından isminizin arama sonuçlarında gösterilmeye devam etme ihtimali, oldukça yüksek.

Avrupa Birliği Adalet Divanı, 14 Mayıs 2014'te kullanıcılara arama sonuçlarından isimlerini ve diğer içerikleri kaldırma talebinde bulunma hakkı tanımıştı. Google ise Avrupa ülkelerinde şimdiye kadar 253.000 silinme talebini değerlendirmeye almış bulunuyor. Bu talepler, 920.000'in üzerinde bağlantıyı kapsıyor. Kaldırılan bağlantıların sayısı ise yaklaşık 380.000. Bu, Google'ın bağlantıların sadece yüzde 40'ını arama sonuçlarından kaldırdığı anlamına geliyor.

Google'ın 29 Mayıs'ta tekrar başlattığı talep sürecinde silinme taleplerinin çoğu, AB'nin en büyük ülkelerinden geldi. Nüfus boyutuna göre ayarlama yapıldığında Fransızlar ve Almanların, arama sonuçlarından en çok endişelenen kullanıcılar olduğu ortaya çıktı. Google'ın Fransa ve Almanya'dan gelen taleplerin yarısını kabul etmiş olması, aslında bu ülkelerin endişelenmekte haklı olduğunu gösteriyor.

İstatistikler, Google'ın zaman içinde daha seçici davranmaya başladığını gösteriyor. Verilere göre Ocak'tan bu yana Forget.me üzerinden gönderilen isteklerin yüzde 70'i kabul edilmemiş. Haziran ayında bu oranın yalnızca yüzde 43 olduğunun altı çiziliyor.

Okuyucu Yorumları