Google ve Çin arasında yeni kriz: CNNIC

Google ve Çin arasında yaşanan yeni CNNIC krizi, pek çok siteyi şüpheli durumuna düşürüyor!

Google'da Çin krizi!

Google, Çin'deki bir güvenlik aksamasına cevap olarak, resmi olarak Çin internet düzenleyicisine güvenmeyi bıraktı.

Google'dan gelen açıklamaya göre, China Internet Network Information Center (CNNIC) tarafından düzenlenen güvenlik sertifikaları artık tanınmayacak ve bunun sonucu olarak, Google ve dolayısıyla Chrome üzerinden bu sitelere erişmeye çalışan kullanıcılar bir güvenlik uyarısı ile karşılaşacak. CNNIC sertifikasına sahip olan internet sitesi sayısı ise tam olarak açıklanmış değil.

Güvenlik sertifikaları, Chrome gibi internet tarayıcılarının kullanıcılar için hangi internet sitelerinin güvenli ve hangilerinin zararlı olabileceğini ayırt etmek için kullanılmakta. Bu sertifikalar ise, CNNIC gibi otoritelerin yaptıkları kontrollere güvenilerek verilmekte.

CNNIC ise yaptığı bir açıklamada Google'ın kararının "kabul edilemez ve manasız" olduğunu açıkladı. Bu sertifikalar, özellikle alışveriş ve banka sitelerinde sıklıkla kullanılmaktalar ve böylelikle kullanıcıların doğru sitelere erişmeleri ve kart detaylarını doğru kişilere vermeleri sağlanmış oluyor.

Geçtiğimiz hafta CNNIC'nin sertifikaları, Mısır tabanlı MCS Holdings'in CNNIC otoritesini kullanarak sertifika düzenlediğinin ortaya çıkması ile beraber şüphe altına düştüler. Bu sertifikalar internet iletişimlerine ulaşarak, kullanıcıların güvenli sandıkları sitelere girerek verilerinin çalınmalarına sebep olmuş olabilirler; en azından Google böyle düşünüyor.

Mozilla veya Microsoft'un da Çinli düzenleyiciye olan desteklerini durdurma ihtimalleri bulunmakta.

Okuyucu Yorumları