Google'dan 2016'ya Son Saniye Ayarı!

Google'dan, 2016'ya eklenecek ekstra bir saniyenin karışıklığa yol açmaması için önemli bir adım geldi!

Google'dan 2016'ya son saniye ayarı!

2016'nın yavaş yavaş sonuna doğru yaklaştığımız bu günlerde teknoloji endüstrisinde firmalar açısından bu yılın muhasebesi yapılırken, Google çok daha ilginç bir duruma da el atıyor.

Yıl sonunda, yani 31 Aralık gününün sonunda 2016'ya "artık saniye" olarak adlandırılan bir saniyelik bir süre eklenecek. Bu da 2016'nın geçtiğimiz yıla göre bir saniye daha uzun olmasına neden olacak. Teknoloji devi Google, IT mağazalarının bu durumla daha kolay başa çıkabilmesi için kendi NTP (Network Time Protocol) sunucularını herkesin kullanımına açacağını duyurdu.

Artık saniyelerin oluşma nedeni, jeolojik koşulların ve bazen de büyük hava olaylarının yol açtığı; Yerküre'nin rotasyonunda yaşanan ufak kaymaların telafi edilmesiyle bağlantılı. Bu ekleme zorunlu ve işimize yarayan bir hamle olsa da, ekstra bir saniye sıkı bir senkronizasyona sahip sistemlere bağlı uygulama ve hizmetlerde bazı karmaşık durumlara yol açabiliyor.

İnternete bağlı cihazların çok büyük bir kısmı zamanlarını bütün dünyada kullanılan açık kaynaklı bir teknoloji olan NTP üzerinden ayarlıyor. NTP, her ne kadar özellikle de bütçe açısından bazı sorunlar yaşasa da uzun bir süredir bu bağlamda bir standart haline gelmiş durumda.

Google'ın Time Team biriminin başında bulunan isim Michael Shields geçtiğimiz Çarşamba günü paylaştığı bir blog gönderisinde firmanın kendi NTP sunucularını çalıştırdığını ve sistemlerini artık saniyelere uyumlu hale getirmek için bunları kullandığını duyurdu.

Shields, diğer firmaların da artık saniyeyle uyum sürecinde Google'ın teknolojilerinden yararlanabileceğini ve NTP sunucularını Google Public NTP sunucusu üzerinden herkese ücretsiz olarak açacağını söyledi.

Okuyucu Yorumları