Google'dan Chrome için kuantum önlemi!

Kuantum bilgisayarların yüksek gücünün bir gün Chrome'u da yerle bir edebileceğini düşünen Google, önlemini alıyor!

Google'dan Chrome için kuantum önlemi!

Kuantum bilgisayarlar gerçeğe dönüştüğünde (ya da dönüşürse), bugünkü bilgisayarlara kıyasla çok yüksek bir işlem gücü sunacaklar. Bunun tehlikeli sonuçlarını da düşünen Google, web tarayıcısı Chrome'un şifreleme özelliklerini geliştiriyor.

Kuantum bilgisayar devrine henüz çok ama çok uzağız; üstelik tam anlamıyla kuantum bilgisayarlardan oluşan bir geleceğin bizi bekleyip beklemediğini bile bilmiyoruz. Ancak Google, https web sitelerinin kullandığı TLS (Transport Layer Security) gibi güvenlik protokollerinin kuantum bilgisayarları tarafından kırılabilecek olmasından endişe ediyor. "Kuantum sonrası şifreleme" adlı deney, Google sunucuları ile Chrome web tarayıcıları arasındaki bağlantıların "küçük bir kısmını" "kuantum sonrası anahtar değiş-tokuşu algoritması" ile güçlendiriyor. Mevcut algoritma kullanılmaya devam edildiğinden tarayıcının güvenlik seviyesinde herhangi bir düşüş yaşanmıyor.

Google, konuyla ilgili blog gönderisinde deneyinin kuantum sonrası algoritmaların çalışacağı büyük veri yapılarına ilişkin deneyim kazanma konusunda önemli olduğuna inanıyor. Firma, "New Hope" adını verdiği yeni algoritmayı yaygın bir standart hale getirmek gibi bir amacının olmadığını, onu en fazla bir veya iki sene kullanmayı düşündüğünü ve sonrasında yerine "daha iyi bir şey" koymayı planladığını söylüyor.

Okuyucu Yorumları