Google'ın Alphabet'leşmesi niye önemli?

Google'ın Alphabet'e dönüşmesi ne anlama geliyor; neden önemli? Açıklıyoruz...

Google, neden Alphabet oldu?

Google'ın yeni "ana şirketi" Alphabet, isminden çok daha fazlasını ifade ediyor. Başta kafaları karıştırsa da, Alphabet'in Google'ın yeniden düzenlenmesi üzerinde büyük öneme sahip.

Google ortak kurucusu Larry Page'in "büyük oranda bir şirket koleksiyonu" sözcükleriyle açıkladığı Alphabet, Google'ın en iyi yaptığı işler üzerinde odaklanmasını (arama, reklam, uygulamalar, Android gibi) ve bunlarla ilgili olmayan diğer bölümlerin (Google Fiber Google X, Calico, Google Ventures, Google Capital ve Nest) kendi başına, ayrı bir liderlikle yükselebilmesini sağlayacak. Google dahil yeni ortaya çıkan bağlı şirketler, artık işlerine daha çok odaklanabilecek ve daha kolay yönetilebilecekler.

Google'ın aşırı derecede büyüdüğü ve yönetiminin zorlaştığına dair bazı değerlendirmeler, doğru olabilir. Bizler henüz bunun çatlaklarını görmesek de Google, çok geç olmadan değişimin daha iyi olacağını düşünmüş olsa gerek. Bugüne kadar tanıdığımız Google, birçok işi yeterince iyi yapmaktaydı. Ancak firma daha iyi şeyler yapabilmek, belki bu sırada dünyayı değiştirebilmek için Alphabet'in ortaya çıkması gerektiğine karar verdi. Ve dışarıdan baktığımızda bu kararın yerinde olduğunu görüyoruz.

Bu değişiklikle beraber Google, bir arama motoru, işletim sistemi geliştiricisi, internet sağlayıcısı, akıllı termostat üreticisi olmayı bir kenara bırakıyor ve kendi çekirdek alanlarına yoğunlaşıyor. Bu alanlar, tüketicileri direkt olarak etkileyecek ürün ve hizmetler olacak. Google'ın yeni CEO'su Sundar Pichai, bu alanlarda liderlik yapabileceğini ve firmayı ileriye taşıyabileceğini daha önce göstermişti.

Alphabet'le birlikte Google X gibi diğer bağlı şirketlerin de önü açılacak. Kendi yönetimine ve hedefine sahip olacak Calico, Nest, Fiber, Ventures ve Capital gibi bölümler, bağımsız birer şirket olarak kendi başarılarından ve başarısızlıklarından sorumlu olacaklar. Alphabet, liderlerin ve yatırımcıların risk alırken para kazanabilmesini sağlayacak.

Bunlar, Alphabet'in getireceği faydaların sadece küçük bir kısmı. Google'ın şimdiye kadarki en kurnaz hamlesi olabilecek Alphabet için her şey, henüz başlıyor.

Okuyucu Yorumları