Google'ın AMP projesi için tarih belli oldu!

Google'ın mobil interneti hızlandırma projesi AMP için son bilinmeyen de cevabını buldu!

Google AMP geliyor!

Google'ın mobil web'i hızlandırma projesi AMP'nin (Accelerated Mobile Pages Project) hizmet sunmaya başlayacağı tarih, Şubat 2016 olacak. Google, bu tarihten itibaren arama sayfasından hızlandırılmış AMP sayfalarına yönlendirme yapacak.

Google, Pinterest'in mobil uygulamalarında AMP sayfalarını test ettiğini, Twitter ve LinkedIn'in 2016 başlarında AMP içeriğine bağlantı vermeye başlayacağını söylüyor. Firma, ortak çalıştığı yeni firmaların arasında Line, Viber ve Tango'nun da eklendiğini belirtti.

İlk olarak Ekim'de ortaya çıkan AMP, web'i mobil cihazlarda daha kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. Bugünün mobil web'i, reklam, izleme kodları ve yazı tipleri gibi yüklenme süresini yavaşlatabilen kodlarla dolu. Facebook, bu sorunu sitelerin kırpılmış sürümünü Haber Kaynağı içerisinde gösteren Instant Articles ile çözmüştü. Apple ise mobil Safari'de kullanıcılara reklamları ve diğer içerikleri engelleme olanağı sunuyor.

Google, AMP çözümünü hayata geçirebilmek için Facebook gibi bir dizi yayımcıyla, teknoloji ve reklam firmasıyla ortak çalışıyor. Açık kaynak kodlu bir girişim olan AMP, mevcut web teknolojilerini temel alan, AMP HTML adında yeni bir framework'ten faydalanıyor. Bu framework, zengin medya, animasyon, video gibi içeriklere sahip sayfaları çok daha hızlı açmaya izin veriyor.

Google'ın yeni açıklamasına göre WordPress, Ocak'tan itibaren AMP desteğine sahip olmak isteyen tüm yayımcıları destekleyecek. comScore, Chartbeat, Google Analytics, ve Parse.ly gibi analiz firmaları ise Şubat sonunda AMP desteği sunmaya başlayacaklar.

Google, şu sıralar iOS ve Android uygulamalarında AMP'yi test eden Pinterest'in, sayfa yüklenme sürelerinin 4 kat daha hızlandığını ve mobil için optimize edilmiş sayfalara kıyasla 8 kat daha az veri kullandığını söylüyor.

Yeni AMP ortakları ve AMP'yle ilgili yeni haberleri önümüzdeki haftalarda Google'dan almaya devam edeceğiz.

Okuyucu Yorumları