Google'ın AMP'si ile daha hızlı internet!

Google'ın interneti hızlandırma projesi AMP, hızlandırma işlemine başladı bile!

Google AMP devreye girdi!

Google'ın mobil sayfaları hızlandırma projesi AMP (Accelerated Mobile Pages) Çarşamba gününden itibaren herkese açıldı. Firma, AMP sayesinde sayfaların dört kata daha hızlı yüklenirken, 10 kata kadar daha az veri tükettiğini söylüyor.

AMP bunun için sayfanın belirli öğelerini daha önce yüklüyor ve örneğin sayfanın alt tarafında kalan öğeleri, kullanıcı sayfayı kaydırana kadar yüklemiyor. Açık kaynak kodlu proje, tüm web geliştiricileri tarafından kullanılabiliyor. AMP ile çalışan siteler arasında şu an The New York Times, BuzzFeed, The Guardian ve BBC bulunuyor.

Google, şu an "yüzlerce" içerik sağlayıcısıyla çalıştığını söylüyor. Ancak proje açık kaynak kodlu olduğundan, kaç sitenin ondan faydalandığı bilinmiyor.

Facebook, geçen sene Mayıs ayında "Instant Articles" ile benzer bir hizmet sunmaya başlamış ve başarı kaydetmişti. Ancak bu işlev yalnızca Facebook'tan açtığınız bağlantılarda çalışıyordu. Google'ın çözümü ise şu an Google arama sonuçlarından tıkladığınız makale bağlantılarında çalışıyor ve firma, Twitter ve Pinterest gibi popüler sitelerin de AMP kullanması için onlarla beraber çalışıyor

AMP'yi kullanmayan ve dolayısıyla daha yavaş yüklenen siteler ise zaman içinde Google'ın arama sonuçlarında geriye düşebilir. Firma, mobil cihazlara uygun üretilen sayfalara, diğer sayfalara kıyasla öncelik tanıyacağını geçen sene açıklamıştı.

Okuyucu Yorumları