Google'ın araba filosu üç katına çıktı...

Tüm dünyanın heyecanla takip ettiği araçlar, her geçen gün biraz daha artıyor!

Google işi büyüttü!

Google'ın sürücüsüz araç filosu hızla büyüyor. Geçtiğimiz dört ay içerisinde Kaliforniya eyaletinde sürüş izni alan araba sayısı, başlangıçtaki sayının üç katının üzerine çıkmış durumda. Başka bir deyişle, Google'ın lisanslarına sahip olduğu sürücüsüz araç sayısı 73. Kaliforniya'nın kanunları gereği, kamu alanlarında otonom araçlarını test etmek isteyen firmaların, her araç için DMV'den (Motorlu Taşıtlar Başkanlığı) izin almaları gerekiyor.

Mayıs ayının ortalarında 23 araca sahip olan Google'ın filosunun büyük çoğunluğu, tepesindeki LIDAR lazer algılayıcı sayesinde rahatlıkla tanınan ve en yüksek hızı saatte 40km olan küçük ve dairesel araçtan oluşuyor. Sürücüsüz araçların geri kalanı eski nesil Lexus RX450h SUV'lardan oluşmakta. Bu araçlar, önlerine ve yanlarına eklenen algılayıcıların yanı sıra benzer bir lazer algılama sisteminin tepelerinde bulunması ile çok daha endüstriyel bir görüntüye sahip.

Google'ın sürücüsüz araçları haftada yaklaşık 16.000 km kamusal yol geziyor. Şimdiye kadar bu araçların dahil olduğu birkaç kaza yaşanmış durumda ancak söylenenlere göre bu kazaların hiçbiri yazılımdan kaynaklanmamakta. Yaşanan kazaların bir kısmı diğer sürücüler yüzünden gerçekleşirken, bazıları da araçların insan tarafından kullanıldığı sırada gerçekleşmiş.

Google'dan sonra en büyük filoya sahip olan ikinci firma Tesla olarak gözükmekte ve şirket, şu anda 12 aracını otoyollarda otonom kullanım için test ediyor. Tesla'nın bu özelliği, kullanıcılarına Ekim ayında bir yazılım güncellemesi ile sunması bekleniyor.

Mercedes Benz'in 5 aracı bulunurken Volkswagen, Delphi, Bosch, Nissan ve Cruise Automation'ın her birinin ikişer aracı yollara çıkmış durumda. BMW ve Honda ise sadece birer araca sahip.

Eyaletin kanunları, otonom araçlar için sürücülerin de belirlenmesini istiyor ve bu alanda da Google önde gözüküyor. Eyalette bulunan 344 lisanslı sürücünün 219'u Google adına kayıtlı...

Okuyucu Yorumları