Google'ın yeni akıllı ev platformu: Brillo!

Google'ın yeni işletim sistemi Brillo, bu hafta tanıtılacak. Peki Brillo, bize neler sunuyor?

Google Brillo ne getirecek?

Google'ın bu hafta başlayacak olan geliştirici etkinliğinde Brillo'yla yakından tanışma olasılığımız var. Firmanın yeni akıllı ev ve bağlı cihazlar girişimi Brillo, birkaç nedenle bizi heyecanlandırıyor.

Öncelikle Brillo'nun varlığı, Google'ın Nesnelerin İnterneti'ne inancını sürdürdüğünü gösteriyor. İkincisiyse Google'ın Brillo'yu geliştirirken, bir önceki akıllı ev ürünü Nest'ten uzaklaşabileceği. Hatırlarsanız Nest, 2013'te Google tarafından satın alınmıştı. Nest cihazları o kadar hatalarla doluydu ki, bir Google mühendisi olan Brad Fitzpatrick, evinde yanlış devreye giren Nest alarmlarını bir buz kutusuna doldurduğu eğlenceli bir video yayınladı.

Google'ın bir süredir üzerinde çalıştığı Brillo'nun referansları Google Code Chromium sayfasına göre Şubat ayına dayanıyor. Geçtiğimiz hafta The Information'ın yayınladığı rapor ise Brillo'nun ne işe yarayacağını daha net anlamamızı sağladı.

Google'ın yeni akıllı ev platformu: Brillo!

Rapora göre Brillo, oldukça hafif bir işletim sistemi ve çok az RAM'e ihtiyaç duyuyor. Bu sayede buzdolapları, kilitler, klima kontrol sistemleri gibi akıllı ev cihazlarına tam anlamıyla uyum gösterecek olan Brillo, onları bir web arayüzünden kontrol etmenize olanak tanıyacak. Rapora göre Brillo, 64MB, hatta 32MB RAM'e sahip cihazlarda çalışabilecek biçimde tasarlandı.

Android markası altında yayınlanması beklenen Brillo'nun kod olarak Android'i temel alıyor olması da muhtemel. Google'ın yeni işletim sistemini akıllı ev cihazları üreticilerine ücretsiz sağlaması halinde Brillo, üreticilerin yeni favorisi haline gelebilir.

Android'li cihazlarımız tarafından kontrol edebileceğimiz bir akıllı ev fikri, kulağa gerçekten hoş geliyor. Yeni sistemin nasıl çalışacağını muhtemelen bu haftaki Google I/O'da öğrenebileceğiz.

Okuyucu Yorumları