Grafenin hayatımızı değiştireceği 8 alan!

60 yıllık uğraş sonunda nihayet hayatımıza girmeye başlayan grafen, bakın neleri değiştirecek...

Grafen, her şeyi değiştirecek

Bilim adamlarının ve üreticilerin 60 yılı aşkın süredir faydalanmakta zorlandığı grafen, sonunda telefonlarda, giyilebilir teknolojilerde, pillerde, spor ekipmanlarında ve süper otomobillerde kendine yer edinmeye başladı. Bu güçlü, esnek, ince ve iletken madde, her gün kullandığımız şeylerin birçoğunu kökünden değiştirebilir.

Akıllı telefonların kurtuluşu

Telefonlarınızı 5 dakikada şarj edebilmek ister miydiniz? Dünyanın ilk grafen süper-kondansatörlü Zap & Go şarj cihazı, bunu yapmayı amaçlıyor. Prototip aşamasındaki teknoloji şu an iPhone 6 boyutlarındaki 750mAh kapasiteli (iPhone pilinin yaklaşık yarı kapasitesi) bir pilin yarısını 5 dakikada şarj edebiliyor.

Yakıt tasarrufu

Grafen, otomobillerin hareket halindeyken ürettiği enerjiyi saklayarak yakıttan tasarruf sağlayabilir. Yakın bir gelecekte piyasada olması beklenen ERS adlı güç birimleri, grafen süper kondansatörler yardımıyla yüzde 15-25 arasında tasarruf sağlayabiliyor.

Daha iyi bisikletler

Vittoria Industries, üst seviye Corsa bisikletlerinin tekerleklerinde ve karbon gidonlarında grafene yer veriyor. Bu sayede daha güçlü, daha esnek bir bisiklet ortaya çıkıyor.

Esnek fitness

Esnek fitness

Grafen sensörler, Fitbit, Jawbone, Misfit gibi giyilebilir teknolojilerin incelmesini sağlayacak. Grafen sayesinde kağıt inceliğinde, sadece ışıkla çalışan bilek bantları görebileceğiz.

Daha kullanışlı pencereler

Grafenin saydam görünümü ve çok düşük güç tüketiminin önünü açması, onun ilginç alanlarda kullanılmasını sağlayacak. Bunlardan bir tanesi pencereler. Işık sensörleri, örneğin pencerelere entegre edilerek evinizin perdelerinin otomatik olarak kapanması veya açılması sağlanabilecek. Grafen sayesinde pencerenin saydamlığını eksiltmeden güneş enerjisi toplanabilecek.

Grafenin saydam olması, örneğin otomobilinizin camının tamamen sensörlerle kaplanabilmesine izin verecek. Bu sayede örneğin elinizi sallayarak çalan parçayı değiştirebileceksiniz.

Meyve teşhisi

Grafen, kızıl ötesi ışınları algılamaya yönelik çok ince, çok hassas sensörlerin üretiminde de kullanılabiliyor. Bu, gece görüşü sağlayan gözlüklerin 80.000 TL yerine sadece 50 TL'ye malolabileceği anlamına geliyor.

Dahası telefonlara entegre edilecek grafen sepktrometreler, süpermarketten aldığınız mangonun ham olup olmadığını, ahşap bir ürünün gerçekten ahşap olup olmadığını anlamanızı sağlayacak.

Daha hassas sanal gerçeklik

İnce yüzeylere basılmış grafen tanecikler, harekete karşı çok yüksek hassasiyete sahip olduklarından, sanal gerçeklik ortamlarında parmağınızın en ufak hareketini bile algılamakta kullanılabilecek.

Giyilebilen biletler

Çok ucuza grafen mürekkeple yazdırılmış biletler, hava alanı gibi yüksek güvenlik gerektiren alanlarda kullanılabilir. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir tanıtımda grafen RFID etiketinin bir okuyucu yoluyla nasıl okutulabildiği gösterilmişti.

Okuyucu Yorumları