Güç kaynağı alırken dikkat edilecek 5 madde!

Yeni bir masaüstü PC alırken doğru güç kaynağını seçmeniz şart. Peki nelere dikkat etmelisiniz?

Güç kaynağı satın alırken...

Yeni bilgisayarınızda hangi Intel Skylake işlemciye yer vereceğinizi uzun uzun düşündünüz, detaylı araştırmalarınıza rağmen Nvidia ve Radeon grafik kartları arasında kararsızsınız. Güç kaynağı (PSU) konusunda ise hiç tasa etmenize gerek yok, çünkü herhangi bir güç kaynağı işinizi görecek. Burada durun!

Güç kaynakları, işlemciler, ekran kartları gibi reklam malzemesi olmasalar da çok önemliler. Yanlış bir güç kaynağı, bilgisayarınızın değleri bileşenlerinin yanmasına yol açabilir, yani size pahalıya malolabilir. Güç kaynağına tüm paranızı dökmeniz gerektiğini söylemiyoruz; piyasada birçok uygun fiyatlı model de var. Sadece ihtiyacınız olan güç kaynağını bilmeniz gerekiyor. İşte güç kaynağı alırken dikkat etmeniz gerekenler.

1. Devamlı (continuous) watt > Tepe (peak) watt

Devamlı watt değeri, güç kaynağının dalgalanma olmaksızın sağlayacağı güç miktarını gösterir. Tepe watt değeri ise güç kaynağınızın çıkabildiği maksimum güç değeridir, ancak muhtemelen bir dakika sonra geriye düşecektir.

Basitçe anlatmaya çalışırsak, güç kaynağı satın alırken devamlı watt değerlerine bakın ve tepe watt değerini geçin. Devamlı watt değerinden bahsetmeyen veya hangi watt değerinden bahsettiğini belli etmeyen ürünleri satın almayın.

2. Kaç watt'a ihtiyacınız var?

Yüksek kapasiteli bir oyun PC'si, basit bir ev-ofis PC'sinden daha çok watt'a ihtiyaç duyacaktır. Peki, tam olarak ne kadar watt'a ihtiyacınız olduğunu nasıl hesaplayabilirsiniz?

İnternet, ihtiyacınız olan gücü hesaplayabilen basit hesap makineleriyle dolu. Outervision'ın Extreme Power Supply Calculator'ü veya Cooler Master'ın Power Supply Calculator'ü işinizi görecektir. Her iki hesap makinesi de ihtiyacınız olan watt hakkında size fikir veriyor. İhtiyacınız olan 370 watt ise biraz daha güçlü bir güç kaynağını, örneğin 400W'lık bir ürünü tercih edin. PC'nize ileride yeni parçalar eklemeyi düşünüyorsanız, bu örnek için 500W'lık bir PSU'yu da tercih edebilirsiniz.

3. Tasarruflu güç kaynakları ile tasarruf edin

3. Tasarruflu güç kaynakları ile tasarruf edin

İhtiyacımızdan fazla kaynağı tüketmemek, önemli sosyal sorumluluklarımız arasında. Dünyayı düşünmüyorsanız bile elektrik faturasından tasarruf edebilirsiniz.

Güç kaynakları elektriği AC'den DC'ye dönüştürürken bir kısmını ziyan eder. Güç kaynağınızın ne kadar verimli olduğu bu noktada ortaya çıkar. En verimli güç kaynakları, 80 Plus puanıyla geliyorlar. 80 Plus güç kaynakları da kendi aralarında farklı seviyelere sahipler (en kötüden en iyiye doğru): 80 Plus, 80 Plus Bronze, 80 Plus Silver, 80 Plus Gold, 80 Plus Platinum, 80 Plus Titanium.

Güç tasarrufu yüksek olan güç kaynaklarının bir başka avantajı, çok daha az ısınmaları ve genellikle daha az gürültüyle çalışmaları. Üreticiler, bu yeteneklere sahip PSU'lardan gururla bahsederler ancak şüpheniz varsa, 80 Plus destekli güç kaynaklarının tam listesine buradan bakabilirsiniz.

4. Göz ardı edebileceğiniz detaylar

Güç kaynağı satın alırken birçok teknik terime rastlayabilirsiniz. Rails, Voltage Stability, Cabling, Connectors, Repair Units gibi. Güç kaynağı konusunda uzmanlaşana kadar bu terimleri güvenle bir kenara bırakabilirsiniz.

5. Ucuz güç kaynağı neden tercih edilmemeli?

Kasanızla birlikte gelen veya pek tanınmamış bir markanın güç kaynağını neden tercih etmemelisiniz? Güç kaynağı, sisteminizin her parçasını etkiler ve dalgalanmalar, devrelerin yanmasına neden olabilir. Bunun yanında kaliteli güç kaynakları daha uzun ömürlü oldukları gibi, tekrar satılabilme olanakları daha geniştir.

Okuyucu Yorumları