Güneşten 17 milyar kat daha büyük!

Güneşten tam 17 milyar kat daha büyük olan dev kara delik, fizik kurallarını değiştirecek!

Herşeyi değiştiren kara delik

Bilim insanları, Güneş'ten 17 milyar kat daha büyük bri kara delik buldular. Bu buluş, kara delikler hakkında bilinen fiziksel teorileri çürütebilir.

Max Planck Enstitüsünde kara delikleri araştıran bri grup bilim insanı, dünyadan 220 milyon ışık yılı uzakta, küçük bir galaksinin merkezinde, Güneş'ten 17 milyar kez daha büyük bir kara delik keşfetti. Bu boyuttaki bir kara deliğin varlığına ilk kez şahit olunuyor. Her galaksinin merkezinde bir kara delik bulunuyor ancak bu kar delikler, galaksinin toplam hacminin binde biri büyüklükte oluyor. Bu kez bulunan kara delik ise, bulunduğu galaksinin toplam kütlesinin yüzde 14'ünü oluşturuyor.

Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, Samanyolu galaksisinin merkezindeki kara deliğimiz, Güneş'in sadece 4 milyon katı kütleye sahip. Ancak, yeni keşfedilen kara delik, Güneş'in 17 milyar katı büyüklüğünde. Geçtiğimiz aylarda yapılan bir keşifte ise Güneş'ten 30 milyar kat büyük bir kara delik keşfedilmişti ancak keşfin ölçümleri doğrulanamamıştı.

Şimdi bilim insanları, bu kadar dev boyutlarda kara delikelrin, nasıl olup da tüm galaksiyi yutmadığını anlamaya çalışıyor ve bu nedenle, kara delikler hakkında bilinen fiziksel teorilerin yeniden yazılmasının gerekeceğini düşünüyorlar.

Okuyucu Yorumları