Güvenli bir Internet Explorer için ipuçları!

Eğer hala Internet Explorer'dan vaz geçmediyseniz, o zaman bu uyarılara mutlaka kulak verin!

Internet Explorer'ı adam edin

Internet Explorer'ın herhangi bir sürümünü kullanıyorsanız, hack'lenmeye açıksınız demektir. Bunun son örneği, 17 Eylül'de Microsoft'un duyurusuyla yaşandı. Microsoft, yaptığı açıklamada hacker'ların Internet Explorer'daki bilinmeyen bir açığı kullanmaya başladıklarını söylemişti. Şirket, yama üzerinde çalışırken geçici bir Fix it aracıyla kullanıcılara korunma olanağı sunmuştu. Microsoft'un güvenlik yamasını hazırlaması üç hafta sürdü. 8 Ekim'de Salı yamalarıyla beraber yayınlanan yama, Windows Update'in etkin olduğu PC'lerde otomatik olarak yüklendi. Dolayısıyla Windows Update'i açık tutuyorsanız, en azından şimdilik güvendesiniz. Peki Internet Explorer kullanıyorsanız, kendinizi nasıl daha güvende hissedebilirsiniz?

Windows Update'i etkinleştirin

Microsoft, belirli aralıklarla güvenlik güncellemeleri yayınlıyor. Önemli ve önerilen güncellemeleri otomatik olarak yüklemeniz mümkün. Windows Update'i Denetim Masası altından Windows Update öğesini aratarak bulabilir ve etkinleştirebilirsiniz.

Internet Explorer'ın son sürümüne yükseltin

Internet Explorer'ın son sürümüne yükseltin

Internet Explorer'ın son sürümüne yükseltin

Bahsettiğimiz açık IE'nin tüm sürümlerini etkilese de tarayıcının eski sürümleri, saldırılara daha açıklar. Windows 7 için en son IE sürümü şu an Internet Explorer 10. Windows 8 kullanıcıları ise Internet Explorer 11 kullanıyor olmalılar.

Her iki tarayıcı da rakip web tarayıcılarıyla başa çıkabilecek kadar iyiler. IE10, önemli performans artırımlarıyla gelirken IE11, dokunmatik arayüz ve cihazlar arasında sekme eşitleme gibi işlevler sunuyor.

Internet Explorer'ı korumalı modda veya yüksek güvenlik seviyesinde çalıştırın

Microsoft'un son kritik açığı kapatmasının çok uzun sürdüğünü düşündüğümüzde, böyle bir durumda saldırılara karşı güvenliğinizi artırmanız gerekebilir. Bunun için Windows 7 veya 8'de Internet Explorer'ın Korumalı Modu'nu etkinleştirebilir ve güvenlik seviyesini Yüksek olarak ayarlayabilirsiniz.

Windows 7'de Başlat menüsünü açıp İnternet Seçenekleri'ni aratmanız yeterli. Windows 8'de Charm çubuğundan Ayarlar'a tıklayın ve Denetim Masası'nı açın. Şimdi İnternet Seçenekleri'ni bulun. Güvenlik sekmesine tıklayın ve "Korumalı Modu etkinleştir" seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Güvenlik seviyesini İnternet ve Yerel intranet için Yüksek olarak ayarlayın.

Sıkça ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki işlevlerle sorun yaşarsanız, onları Güvenilen siteler listesine ekleyin. Güvenilen siteler bölgesinin güvenliğini Orta olarak ayarlayın.

Farklı bir web tarayıcısı kullanın

Farklı bir web tarayıcısı kullanın

Farklı bir web tarayıcısı kullanın

Internet Explorer'ın tüm sürümlerini bir araya topladığınızda hala en çok kullanılan web tarayıcısı olduğunu görüyorsunuz. Bu ise tarayıcının saldırıların hedefi olması için yeterli bir neden. Sadece son sürümü kullanmak ve güvenlik ayarlarını yüksek tutmak, korunmanız için her zaman yeterli olmayabilir.

Tam anlamıyla güvende olmak hiçbir tarayıcıyla mümkün olmayabilir, ancak daha az kullanılan, aktif bir geliştirici ve kullanıcı kitlesine sahip açık kaynak kodlu bir tarayıcıyla daha güvende olabilirsiniz. Herhangi bir güvenlik riski durumunda muhtemelen hızla uyarılacak, gerekli yamayı belki de bir gün içinde alacaksınız. Açık kaynak kodlu, farklı platformlarda çalışan en iyi tarayıcılardan bir tanesi Firefox. Ancak tabi ki birçok farklı ve iyi seçeneğiniz var.

Güvenlik yazılımı yükleyin

Bilgisayarınızı virüslerden ve diğer zararlılardan korumak için sisteminizde bir güvenlik yazılımı yüklü bulundurmalısınız. PC'nizi kullanırken sağduyunuzdan faydalanmayı da unutmayın, her okuduğunuza inanmayın.

Okuyucu Yorumları