Hangi işlemci en iyi fiyat/performansı sunar?

Güncel işlemcileri fiyat/performans açısından karşılaştırdık. Hangi iş için hangisini tercih etmeli?

Ucuz işlemci rehberi

Intel ve AMD'nin fiyat kırma yarışı iyice kızışmışken, işlemci satın almak için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Güçlü çift çekirdekli işlemciler dahi, cebinizi fazla aşındırmadan, bilgisayarınız için yeterli gücü sağlamakta. CHIP Online, fiyat / performans işlemcilerini, uygun oldukları sınıflara göre sıraladı ve değerlendirdi.

İşlemci, hiç şüphesiz, bilgisayarınızın donanımsal açıdan kalbidir. Çoğu senaryoda en önemli rolü her zaman işlemciler üstlenir. Ses ve video işleme gibi işlem ağırlıklı uygulamalar, güçlü - tercihen çok çekirdekli - işlemcilere ihtiyaç duyar. Aynı şekilde oyuncuların da, masraftan kaçınmayıp çift çekirdekli, hatta dört çekirdekli işlemcilere yönelmeleri tavsiye edilir. Fiyat açısından bakacak olursak; bugün düşük model numaralı işlemciler dahi, küçük fiyatlara oldukça yüksek performans sunuyorlar.

Sizler için fiyat / performans oranı en iyi işlemcileri aradık. Teknik verilerin yanında, bu işlemcilerin kullanımının uygun olduğu alanları da (oyun, ofis vb.) açıklıyoruz. Overclock tutkunları için de özel bir sayfada, işlemcilerini en zorlu koşullarda dahi soğuk tutacak üç soğutucuyu tanıtıyoruz.

Tasarruf Sevenlere: Fiyat / Performans İşlemcileri

Tasarruf Sevenlere: Fiyat / Performans İşlemcileri
Fiyat Şampiyonu: Intel Core 2 Duo E8400

Birçok kullanıcı kendine şu soruyu sormuştur: "Verdiğim her liraya karşılık ne kadar performans alıyorum?" Bu makaleyi okuduğunuzda sorunuzun yanıtı az çok belli olacaktır. Fiyat / performans şampiyonu işlemcileri sizlere tanıtıyoruz.

Bir işlemcinin fiyat / performans oranı nasıl hesaplanır? Bu sorunun cevabı gayet basit işlemlerin arkasında gizli. İşlemcinizin performans puanını iki kez kendisiyle çarpıp, fiyatına böldüğünüzde, (belirli bir işlemci referans alındığı takdirde) fiyat / performans skoru ortaya çıkar. Testleri yaptığımız sistemde Intel işlemciler için Asus P5K, AMD işlemciler için ise Asus M3A32-MVP model numaralı anakartlar kullanıldı. Ekran kartı olarak her iki test sisteminde de Nvidia GeForce 7800 GTX kullanıldı.


Fiyat Şampiyonu: Intel Core 2 Duo E8400

Fiyat Şampiyonu: Intel Core 2 Duo E8400Intel bir adım önde: Firma bu sıralar sadece en hızlı işlemcileri değil, aynı zamanda fiyatını en çok hak eden işlemcileri de üretiyor. Core 2 Duo E8400, Wolfdale çekirdeğini baz alıyor ve 45 nm tekniği ile üretilen Penryn ailesinin bir üyesi. İşlemcinin hızı 3.0 GHz, FSB (Frontside Bus) hızı 1.333 Mhz, Level 2 Cache büyüklüğü 6 MB ve termal güç tasarımı (TDP - maksimum yükte çıkardığı ısı miktarı) 65 Watt mertebesinde. PCMark05 testinde 7.674 puana ulaşan işlemci, Doom 3'te 127 kare / saniye hızını yakaladı.

Core 2 Duo E8400, tüm sistemler için uygun bir işlemci olarak göze çarpıyor. Sadece ofis ve internet amaçlı bilgisayarlar için fazla güçlü olan E8400, oyuncuları ve video-ses tabanlı multimedya uygulamaları kullananları memnun edecek bir performans sunuyor. Doğru anakart ve soğutucu ile, bu güçlü çift çekirdekli işlemciden, daha da fazla performans almanız mümkün.

Fiyat: Yaklaşık 290 YTL


AMD'den Düşük Fiyata Yüksek Güç: Athlon 64 X2 5000+

Fiyat Şampiyonu: Intel Core 2 Duo E8400AMD'nin çift çekirdekli işlemcisi Athlon 64 X2 5000+, çok uygun fiyatı ve yeterli performansıyla göz dolduruyor. 2.6 GHz hızında çalışan işlemci, 1 MB Level 2 tampon belleğe sahip. Intel'in E8400'ü gibi 65 Watt'lık TDP değerine sahip "Brisbane" çekirdekli işlemci, E8400'ün aksine 65 nanometre üretim tekniği ile geliştirildi.

X2 5000+ ile 105 YTL karşılığında oldukça iyi sonuçlar almanız mümkün: PCMark 05'te 5480 puan almayı başaran işlemci, Doom 3 testinde ise saniyede 107 kare görüntüledi. AMD Athlon 64 X2 5000+ hem ofis ortamında, hem de multimedya uygulamalarında rahatlıkla kullanılabilecek bir işlemci. Fiyatı zaten çok uygun olduğu için, daha da düşük fiyatlı modellere yönelmek, çok kısıtlı bir bütçeye sahip değilseniz doğru değil. Güçlü bir ekran kartı eşliğinde X2 5000+, oyunlar için de gayet yeterli performans sağlamakta.

Fiyat: Yaklaşık 105 YTL


Fiyat Şampiyonu: Intel Core 2 Duo E8400Dört çekirdekte fiyat / performans: Intel Core 2 Quad Q6700

Dört çekirdekli bir işlemci satın almayı planlayanlar, Q6700'ü mutlaka değerlendirmeli. Her ne kadar, 65 nm mimarisi ile biraz demode görünse de, 2.66 GHz'lik hızı ve 8 MB'lık L2 tampon belleği ile Q6700 hala etkileyici. İşlemcinin tam performans göstermesi için, 1066 MHz FSB destekleyen bir anakartta kullanmanız gerekiyor.

Q6700, 95 Watt'lık TDP değeri ile çift çekirdekli emsallerine kıyasla daha fazla güç tüketiyor. Ancak performansı da aynı ölçüde daha fazla. Testlerimizde PCMark05'ten 8450 puan alan işlemci, Doom 3'te ise 120 kare / saniye performansına ulaştı. Bunlar rekor değerler olmasa da, birçok kullanıcı için fazlasıyla iyi.

Q6700'ü, dört çekirdeği tam anlamıyla kullanabilecek kullanıcılara kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ancak şu an için bu grubun fazla üyesi olmadığını da söylemeliyiz. Q6700'ün gerçek anlamda gücü, sadece bazı oyunlar ve kimi profesyonel uygulamalarda tam anlamıyla ortaya çıkıyor. İşlemci, gelecek için de hazır: Dört çekirdek için optimize edilmemiş uygulamalarda da Q6700 gayet hızlı.

Fiyat: Yaklaşık 420 YTL

Doğru Soğutucuyla İşlemcinizin Limitlerine Ulaşın

Doğru Soğutucuyla İşlemcinizin Limitlerine Ulaşın
Doğru soğutma: Performansın ana bileşeni!

Soğutma için çoğu zaman işlemciyle beraber gelen soğutucu yeterli olacaktır. Bu soğutucular, AMD veya Intel tarafından işlemci paketine dahil edilirler. Overclock tutkunları ise, daha sessiz ve daha güçlü soğutma sağlayan özel çözümlere yönelirler.

İşlemciniz için soğutucu alırken, hangi işlemci türlerine uyumlu olduğunu mutlaka araştırın. Her soğutucu, her yuvaya uyumlu değildir; aynı şekilde her soğutucunun gücü, her işlemci için yeterli olmayabilir. Standart soğutucudan farklı bir model almaya karar verdiğinizde, sorunsuz overclock denemeleri için en az 70 lirayı gözden çıkarmanız gerekir.


Doğru soğutma: Performansın ana bileşeni!Sisteminizin Kalbini Soğuk Tutun: Scythe Ninja 2

Scythe'nin soğutucu uzmanları, oldukça başarılı ilk modelin takipçisi Ninja 2 ile yine karşımızda. Soğutucu hem Intel LGA775, hem de AMD AM2 / AM2+ işlemci yuvalarına uyumlu. Aynı şekilde daha eski olan Soket 939 (AMD) ve Soket 478 (Intel) desteği de mevcut. Bu bilgiler ışığında, Ninja 2'nin güncel tüm işlemcilere uygun olduğunu söylemek mümkün. Ninja 2, Core 2 Extreme gibi yüksek ısı yayan işlemcileri bile kolayca soğutmayı başarıyor.

Soğutucu ile beraber gelen fan, 1000 devir / dakika (1000 rpm) hızı ile hava akışını oldukça sessiz bir şekilde sağlıyor. Yine de soğutucunun tam anlamıyla sessiz olduğunu söylemek mümkün değil. Bu açıdan sessiz ev sineması sistemleri için çok uygun bir model olduğu söylenemez. Zaten soğutucunun montajı zorlaştıran devasa boyutları, bu tür PC'ler için uygun bir model olmadığını gösteriyor. Anakartınızı kasadan çıkarmanız, soğutucuyu monte ederken büyük kolaylık sağlayacaktır.

Fiyat: Yaklaşık 80 YTL


Lüks Soğutma İçin: OCZ Vendetta 2

Doğru soğutma: Performansın ana bileşeni!OCZ Vendetta'nın gücü, 120 mm yüksekliğindeki dev alüminyum soğutucusunda saklı. Termal iletken macun ile beraber işlemcinin üstüne oturan soğutucu, AMD ve Intel'in güncel LGA775 ve AM2 / AM2+ işlemcilerini destekliyor. Soğutucu ile beraber gelen 120 x 120 x 25 mm boyutlarındaki fan, dakikada maksimum 1500 devir dönerek hava akışını sağlıyor. OCZ'nin fanı, oldukça sessiz çalışmasıyla göze çarpıyor. Sessiz PC'ler için yüksek performanslı soğutma sağlayan Vendetta 2'nin montajı için yine, Ninja 2'de olduğu gibi, anakartınızı kasadan ayırmanızı tavsiye ederiz.

Fiyat: Yaklaşık 85 YTL


Buz Gibi: Zalman CNPS 7700-Cu

Doğru soğutma: Performansın ana bileşeni!Zalman CNPS 7700-Cu, ismini bakırdan (Cu) alıyor. OCZ ve Scythe'nin dev soğutucularının aksine, bu soğutucu yükseklik yerine genişliği ile öne çıkıyor. Bu sebeple, CNPS 7700-Cu'yu almadan önce, işlemci etrafında yeterince boş alana sahip olduğunuza emin olun. Anakartınızda büyük boyutlu kuzey köprüsü soğutucuları veya farklı soğutucular mevcutsa, Zalman CNPS 7700-Cu yerine, daha yüksek yapılı soğutucuları tercih etmeniz gerekecektir.

Hava akışını sağlayan fan, soğutucuya entegre olduğu için, Zalman fan kalitesine azami önem vermiş. Yüksek kaliteli fanın, 2000 devirlik maksimum hızında dönerken dahi, duyulması oldukça zor. En konforlu kullanım, otomatik hız ayarı aktifken sağlanıyor. Böylece fazla ısınmayan işlemci modellerinde, fan 1000 devir / dakika hızında kesinlikle duyulmayacak kadar sessiz çalışabiliyor. Diğer iki modelde olduğu gibi, Zalman CNPS 7700-Cu'nun montajı için de, anakartınızı montaj öncesi kasadan ayırmanızı tavsiye ederiz. Aynı şekilde, satın almadan önce anakartınızda bu soğutucu için yeterli alan olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz.

Fiyat: Yaklaşık 75 YTL

Okuyucu Yorumları