Hangi Windows 7 sürümü sizin için daha uygun?

Vista gibi, Windows 7 de farklı sürümler halinde satılacak. Peki ama sizin sürümünüz hangisi?

Hangi Windows 7 sürümü?

Bundan önce Microsoft'un tüketiciye sunduğu Windows Vista seçenekleri arasında kafanız karıştıysa endişelenmeyin. Kendiniz için en uygun sürümü ararken Windows 7'de rahat edeceksiniz. Microsoft, alınabilecek paketlerin özelliklerini daha sade ve net hale getirdi.
Mevcut seçenekler içerisinden ihtiyaçlarınızı doğru belirlemekte ve tercih yapmakta bu yazıdan faydalanabilirsiniz.

Vista'da belli sürümlerde olan özellikler daha pahalı bir sürümde bulunmayabiliyordu. Windows 7'de ise bu söz konusu değil. Sürümleri birbiri üzerine yükseliyor. Daha üst bir sürüm aldığınızda kaçırdığınız bir özellik olmuyor. Zaten daha çok para harcadıktan sonra olmaması da gerekir.

Home Premium, Professional ve UltimateMicrosoft'un ön plana çıkarttığı özellikleri sayarsak:
Gelişmiş grafik kullanıcı arayüzü ve masaüstü yön bulma
Windows Search
Internet Explorer 8
Windows Media Center
HomeGroup (Windows 7'ye özel network)

Microsoft'un sitesinde saymadığı özellikler: Home Premium, Professional ve Ultimate
32 bit ve 64 bit sürümler hem standart satış, hem yükseltme seçeneği olarak sunuluyor
Windows Aero arabirim
Gelişmiş kablosuz bağlantı
Windows 7, Vista ve XP'nin bir arada bulunduğu ağların gelişmiş yönetimi
Ses ve görüntü codec desteği
Gelişmiş dijital TV desteği
Dosya ve sistem yedekleyen Windows Backup
Araç ve yazıcı kontrol arabirimi
Çok işlevli araçlar için gelişmiş sürücü desteği

Home Premium paketi aldığınızda bütün bu özelliklere sahip oluyorsunuz. Kullanıcıların büyük çoğunluğu için gayet tatmin edici bir paket.
Home Premium, Professional ve Ultimate

Windows 7 Professional

Windows 7 Professional
Microsoft Business'ı atıp Professional'a döndü

Microsoft iş yerleri için artık Business tabirini kullanmayı bırakarak Professional etiketine geri döndü. Vista Home Premium'dan Vista Business'a geçen kullanıcılar iş yeri için gelişmiş ağ ve dosya yedekleme imkanına kavuşurlarken, Windows Media Center'dan oluyorlardı. Bu pek çok kullanıcı için iş yerinde bile Vista Home Premium'da kalmayı teşvik ediyordu. Neyse ki daha önce de dediğimiz gibi Windows 7'de özellikler sürümden sürüme eksilmiyor, artıyor.
Home Premium'daki bütün özelliklerin üzerine Professional şu özellikleri sunuyor:
Windows XP modu
Otomatik yedekleme ağ üzerindeki paylaşımları da kapsıyor
Domain ağ desteği

Peki neden Windows 7 Professional'a geçilir? İş yerinde sık sık domain ve ağ değişiklikleri yapıyorsanız ve Windows XP uyumluluğu gerektiren yazılımlar kullanmanız gerekiyorsa fiyat farkına değer. Ağdaki paylaşımlarınızı yedeklemek için ek bir yazılıma para vermek istemiyorsanız.
Bu XP uyumluluğu modunun pek çok iş yeri için çok önemli olduğunu belirtmek lazım. Değişen programların getireceği güçlü sistem ihtiyacının yanında, değiştirilmeden kullanılabilecek binlerce dolarlık işe özel ofis yazılımlarını kullanmaya devam etmek önemli bir fark yaratır. Uzun zamandır kullanılan eski sürüm muhasebe ve internet kafe yazılımları buna örnek verilebilir.

Windows 7 Ultimate

Windows 7 Ultimate
Windows 7 RC aslında Ultimate'tı

En üst sürüm olan Windows 7 Ultimate bütün özellikleri kendinde topluyor. Windows 7'nin halka açık betasını veya RC sürümünü denediyseniz, Ultimate sürümünün çıkış öncesi halini denediniz demektir.

Vista Ultimate'in aksine Windows 7'nin kendisine özel Ultimate ekstraları olmayacak.
Ultimate önceki özelliklerin üzerine şunları ekliyor:
Bütün sabit diskin şifrelenmesi için Bitlocker desteği
Çalışma esnasında dil değiştirebilme özelliği

Eklediği özellikler oldukça az duruyor. Dil değiştirme özelliği pek az kullanıcının ihtiyaç duyacağı bir özellik. Ancak Bitlocker'ın yeni sürümündeki değişiklikler, verilerini korumak isteyenleri ikna edebilir.
Bitlocker'ın Windows 7 sürümü harici sabit diskleri de şifreleyebiliyor. Buna USB'ler de dahil. Ev ve ofis arasında çalınma ve kaybolma durumlarına karşı verileri güven altına almış oluyorsunuz. Ofis ortamında Vista ve XP kurulu bilgisayarlar olabileceği için bu bilgisayarların da güvenli bir şekilde dosyaları sadece okuyabilmesine izin vermek mümkün.

Windows 7 Starter ne olacak?

Windows 7 Starter ne olacak?
Bitlocker ultimate ile birlikte taşınabilir diskleri de şifreleyebiliyor

Bu saydıklarımız haricinde Microsoft gelişmekte olan ülkelerde Windows 7'nin daha ucuz olan Starter sürümünü satacak. Bu sürümün amacı netbooklarda Windows XP'nin yerini almak olacak. Starter'da Windows Aero, sistem yedekleme, Windows Media Center ve 64 bit desteği bulunmuyor.

Bu arada küçük bir hatırlatma, Avrupa Birliğinin baskısı yüzünden Microsoft, Windows 7'yi Avrupa'da Internet Explorer olmadan satışa sunacak. Elbette kullanıcılar internetten indirip kurabilirler.

Microsoft daha şimdiden Windows 7'ye geçişi hızlandırmak için çalışmalara başlamış. Bugün Vista yükseltmesi satın alanlar daha sonra Windows 7 yükseltmesi kazanıyor. Windows 7'ye yükseltme imkanıyla Vista almak mümkün. 26 Haziran 2009 ile 31 Ocak 2010 arasında perakende Vista paket ürünü satın alanlar indirimli olarak Windows 7'ye geçebilecek. Olası değişiklikler için satıcınıza danışarak emin olun.

Okuyucu Yorumları