Hangisi daha iyi; Apple Music mi, Spotify mı?

Apple Music mi size daha uygun, yoksa Spotify mı? Yazımızı okuyun, kararı kendiniz verin!

Apple Music mi, Spotify mı?

Piyasada birçok müzik akış hizmeti var ancak tüm bu hizmetler arasında Spotify ve Apple Music öne çıkıyor. Peki Türkiye'ye özel, uygun fiyatlar sunan bu iki müzik hizmetinden hangisi size daha uygun?

Spotify ve Apple Music'in kafa kafaya yarıştığı söylenebilir, ancak muhtemelen ikisini birden kullanmak istemeyeceksiniz. O halde hangi yoldan gideceğinize karar vermeden önce bu iki rakip hizmetin avantaj ve dezavantajlarına bakmanızda fayda var.

Fiyat

Fiyat

Spotify: Premium üyelik size aylık 10 TL'ye (9,99 TL) mal olurken, ailenizin beş üyesini Premium üye yapmanızı sağlayacak aile üyeliğinin fiyatı 15 TL olarak belirlenmiş. Ücretsiz seçenekte ise şarkı seçimi, şarkı atlama, müzikleri çevrimdışı olarak saklama gibi işlevler ya kısıtlı ya da engellenmiş olarak sunuluyor.

Spotify'ı rahatça kullanabilmek için ayda 10 TL'ye Premium üye olmanız gerekiyor. Premium üyelik, Spotify'ın tüm kataloğuna sınırsız erişebilmeniz ve şarkıları çevrimdışı dinlemek üzere kaydedebilmeniz anlamına geliyor. Bunun yanında sevdiğiniz sanatçıları desteklediğinizi hissetmenin memnuniyetini yaşıyorsunuz.

Aylık sadece 15 TL (14,99 TL) olarak ücretlendirilen aile planı, Premium planından farksız ve ailenizden en fazla beş kişinin ücretsiz premium hesaba sahip olmasını sağlıyor.

Apple Music: Apple Music'in fiyatları Spotify ile aynı; yani normal üyelik için aylık 9,99 TL; aile planı için ayda 14,99 TL ödemeniz gerekiyor. Apple Music'te ücretsiz seçenek yerine üç ay boyunca kullanabileceğiniz ücretsiz denemeniz bulunuyor. Aile üyeliğinde ailenizden altı kişiye sınırsız Apple Music erişimi sağlayabiliyorsunuz.

Kazanan: Berabere.

Ses

Ses

Spotify: Önce tüm müzik dosyalarının aynı kalitede olmadığını söyleyelim. Daha yüksek bitrate, daha yüksek ses kalitesi anlamına geliyor ancak belirli bir noktadan sonra, donanımınıza da bağlı olarak, farkı hissetmeniz oldukça zor.

Spotify müzikleri varsayılan olarak 160kb/sn ile çalıyor ancak dilerseniz ayarları değiştirip, 320kb/sn ile de çalabiliyorsunuz ("En yüksek kalite" / "Extreme quality"). 320kb/sn'ye ulaştığınızda orijinal dosyayla sıkıştırılmış dosya arasındaki farkı söylemeniz oldukça zor, en azından standart donanımlarla.

Apple Music: Apple Music yüksek kalitede müzik akışı sunacağı söylentileriyle ortaya çıkmıştı ancak şu an tüm müzikler, 256kb/sn. ile sunuluyor. Yani Apple'ın kulaklıklarını kullanıyorsanız Spotify'ın yüksek bitrate'li parçalarından farklı bir şey hissetmeyeceksiniz. Ancak kulaklıklarınız iyiyse veya kaliteli bir ses sisteminiz varsa, farkı duyma ihtimaliniz var.

Kazanan: Spotify.

Kitaplık

Spotify: Spotify'da 30 milyonun üzerinde şarkı bulunuyor; bu ancak 1.000 senede dinleyebileceğiniz uzunlukta müzik demek. Daha önemlisi Spotify, şu an popüler olan parçaların çoğunu üzerinde barındırıyor. Yani popüler bir şarkıyı Spotify'da bulma olasılığınız oldukça yüksek.

Apple Music: Apple Music'in öne çıktığı alan, müzik deposunun zenginliği. Taylor Swift gibi bazı önemli şarkıcıların müzikleri Spotify'da olmamalarına rağmen Apple Music'te hizmetinizdeler.

Kazanan: Apple Music.

İşlevler

Spotify: Ekstra işlevler, iki hizmet arasındaki farkları ortaya çıkarıyor. Spotify, haftalık keşif çalma listeleri ve sosyal paylaşım özellikleriyle geliyor. Haftalık keşif listesi sayesinde her hafta 30 civarı yeni parça keşfedebiliyorsunuz. Spotify bu müzikleri seçmek için büyük miktardaki dinleme verilerinden faydalanıyor ve sistem oldukça başarılı işliyor.

Spotify'ın sosyal özellikleri de oldukça iyi. Parçaları sosyal ağlarda paylaşabiliyor, diğer Spotify kullanıcılarına direkt olarak gönderebiliyor ve hatta ortak çalma listeleri oluşturabiliyorsunuz.

Apple Music: Apple Music'in en önemli ekstrası, Beats 1 radyo istasyonu. Gerçek bir radyo istasyonu dinleme nostaljisini yaşamak istiyorsanız, Beats 1 sizin için önemli bir işlev olabilir. Radyoda genellikle modern pop şarkıları çalınıyor.

Kazanan: Berabere

Sonuç

Spotify'ın veya Apple Music'in sahip olduğu herhangi bir avantajın, bir dezavantajla birlikte geldiğini görüyoruz. Spotify en temiz müzik deneyimini sunsa da Apple'ın star kataloğuna sahip değil. Sonuç olarak hangisini tercih ederseniz edin, kötü bir tercih yapmış olmayacaksınız. İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra buna uygun seçimi yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Okuyucu Yorumları