Her Şeyi Dokunmatik Yapan Sprey!

Bilim adamları, herhangi bir yüzeyi "dokunmatik" hale getirmenin kolay bir yolunu buldular!

Her şeyi dokunmatik yapan sprey!

Bilim adamlarının kullandığı iletken sprey sayesinde neredeyse her şeyi dokunmatik ekran gibi kullanmak mümkün hale geldi.

Akıllı telefonunuzun dokunmatik ekranı, çok düşük miktarda elektrik taşır ve parmağınızı ekrana her dokundurduğunuzda, elektriğin bir kısmı dışarıya iletilir. Telefonunuz, elektrik kaybının nerede oluştuğunu algılayarak ekranda nereye dokunduğunuzu anlayabilir. Carnegie Mellon Üniversitesi'nden bilim adamları, benzer bir yaklaşımla Electrick adlı deneysel bir teknoloji geliştirdiler.

Etrafımızdaki nesnelerin çoğu (örneğin gitarlar) üzerinde elektrik taşımadığından, öncelikle iletken bir sprey boyayla boyanıyor veya özel filmlerle kaplanıyor. Bunun ardından nesnenin kenarlarına birkaç elektrot yerleştiriliyor - bu elektrotlar, dokunmaların hangi noktada olduğunu algılıyor. Yöntem, dokunulan yeri çok yüksek bir isabetle algılamasa da araştırmacılar, isabeti yaklaşık bir santimetreye kadar düşürmeyi başardılar.

Önemli olan detay ise yüzeyin düz olmak gibi bir zorunluluğunun bulunmaması. Electrick teknolojisinin farklı yüzeyleri nasıl dokunmatik yüzeylere dönüştürdüğünü yukarıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları