Her USB belleğe güvenmeyin!

USB belleğe benziyor olabilir... Ama o aslında, bütün bilgisayarınızı "öldürebilen" küçük bir bomba!

Her USB'ye güvenmeyin!

Belli bir yaşın üzerindeyseniz, floppy sürücüsünün içerisinde patlayan "floppy disket bombası" fikrini hatırlıyor olabilirsiniz. Bu USB stick de, temelde aynı fikirden ortaya çıkmış durumda.

İlk olarak Rus internet sitesi Habrahabr'da yayınlanan ve Kukuruku Hub tarafından İngilizce'ye çevrilen yazı, bu "bomba sürücünün" tasarımını ve amaçlanan hedefini anlatmakta. Neyse ki böyle bir ürünün nasıl üretileceği hakkında detaylar söylenmemiş durumda. Ancak basit hali ile fikre bakarsak, normal görünüşlü bir USB kabının içerisine, bilgisayara bağlandığı zaman yüksek voltajlı bir elektrik şokunu aktif edecek özel bir donanım yerleştirildiğini söyleyebiliriz.

Kukuruku Hub'ın çevirisine göre, USB girişine bağlanıldığı zaman, ters bir DC/DC dönüştürücüsü çalışıyor ve kondansatörleri -110V'ye ayarlıyor. Gerekli voltaja ulaşıldığında, DC/DC kapatılıyor. Aynı anda da transistor açılıyor. Böylelikle, USB arayüzdendeki işaret çizgilerine -110V sunuluyor. Kondansatörler üzerinde -7V olduğunda ise sistem kapanıyor ve yeni bir döngü başlıyor. Bu döngü, bozulması mümkün olan herşey bozulana kadar devam ediyor.

Birinin, bir bilgisayarı neden "öldürmek" isteyebileceği ya da kimin, arkadaşına böyle bir "şaka" yapacağını bilemiyoruz. Ama bu cihaz, bize bir kez daha şunu hatırlatması açısından önemli: Her USB belleğe güvenmeyin...

Okuyucu Yorumları