High Bandwidth Memory (HBM) nedir, gerekli mi

AMD'nin yeni bellek teknolojisi High Bandwidth Memory ne işe yarıyor, size gerekli mi?

HBM nedir, gerekli mi?

Düşük maliyeti nedeniyle RAM'ler, bilgisayar yükseltmelerinde en çok kullanılan bileşenler. RAM'ler, paranızı hak eden donanımlar olsalar da, bilgisayarımıza RAM ekleyerek kazandığımız performans, giderek düşüyor.

AMD'nin High Bandwidth Memory (HBM) teknolojisi bu soruna bir çözümü olabilir. İşte yavaşça PC piyasasını sarmaya başlayan HBM ve hakkında bilmeniz gerekenler.

Şu anki kısıtlamalar

GDDR5'teki kısıtlamalar, genellikle veriyolunun genişliğiyle alakalı. Ölümcül sorun, yongaların GPU'yla bağlantısında yatıyor. Bant genişliğini artırmak üzere belleğe eklenen yongalar, yan yana duruyorlar - bu, pek ideal bir çözüm sayılmıyor. Bunun nedeni, GPU bağlantısını kurmak için kullanılan tellerin uzaması ve güç gereksiniminin artması.

Teknik olarak mevcut belleklerden biraz daha fazla performans elde etmek mümkün olsa da, bu durumda verimlilik konusunda kayıp yaşanıyor.

HBM nedir?

High bandwidth memory (yüksek bant genişlikli bellek), GDDR5'e farklı bir yaklaşım getiriyor. HBM, GDRR5'in aksine bileşenlerin boyunu uzatan "yığın" RAM'lerden faydalanıyor. Bu sayede bağlantı mesafesini uzatmadan, daha yüksek bellek kapasitesi elde edilebiliyor. GDDR5, bir silikon die üzerindeki GPU ve yonga dışındaki bellekten faydalanırken HBM, bir aracı üzerine yerleştirilmiş GPU'dan faydalanıyor.

Bellek üzerine bellek

Bellek üzerine bellek

Bu tasarım, her yonganın üzerine bellek eklemeye olanak tanıyor. Bu sayede uzun bağlantılara, ek güce olan ihtiyaç ve ısı sorunları ortadan kalkıyor, performans kaybı yaşanmıyor. HBM tasarımı, teorik olarak şu anki RAM'lerin dört kez üst üste yığınlanmasına izin veriyor.

Örnek vermek gerekirse şu anki GDDR5 yongaları, 32-bit bellek veriyoluyla 7Gbps bant genişliği sunuyor. HBM ise 1.024-bit veriyolu sayesinde 125Gbps'yi geçebiliyor.

İhtiyacınız var mı?

Muhtemelen şimdilik yok. Çok üst seviye oyun makineleri toplamıyorsanız, şu an itibariyle bir sorun yaşıyor olma ihtimaliniz düşük. Bununla birlikte HBM'nin oyun tutkunlarının işine hiç yaramayacağını söylemiyoruz. Video ve fotoğraf düzenleme gibi kaynakları yoğun olarak kullanan işler de RAM verimliliğindeki artıştan faydalanacaktır.

İlk nesil HBM, anakartınızı değiştirmenizi gerektirmediğinden, GPU'sunu sınırına dayandırmak isteyenler için iyi bir seçenek.

Okuyucu Yorumları