Hindistan'ın Kayıp Uydusu Bulundu...

Tam 7 yıl önce Uzay'ın derinliklerinde kaybolan uydu, aradan geçen yıllardan sonra, sürpriz bir şekilde bulundu!

7 yıldır kayıp olan uydu bulundu!

Hindistan, Ay yörüngesindeki ilk uydusu Chandrayaan-1 ile iletişimini 2009 yılında kaybetmişti. Şimdi ise NASA'nın açıkladığına göre ajans, Temmuz 2016 tarihinde gelecek ay görevlerinde kullanılabilecek yeni bir yöntemi test ederken uydunun yerini keşfetti. Chandrayaan-1, her yönde 1.5m uzunluğunda küçük bir küp olarak, Jet Propulsion Laboratory ekibinin yönettiği deney için mükemmel bir hedefti. Ekip, küçük asteroidleri gözlemlemek için kullanılan yöntemin, Ay'ın çevresindeki uzay aracını bulmak için kullanılma ihtimalini incelemekteydi.

Bu yöntem yer tabanlı bir radar kullanıyor çünkü optik teleskoplar, parlak Ay ışığı karşısında net bir görüntüye ulaşamıyor. Chandrayaan-1 kaybolduğu sırada uzay cisminin kutupsal yörüngesinde yer aldığı için de ekip, güçlü mikrodalga ışınlarını doğal uydunun kuzey yörüngesine doğru yönlendirdiler. Bunun için NASA'nın Kaliforniya'daki Goldstone Deep Space Communications Complex'indeki 70 metrelik anten kullanılırken, dönüş ışınlarını algılamak için West Virginia'daki 100 metrelik Green Bank Teleskobu kullanıldı.

Araştırmacılar, Ay'ın bazı bölgelerinin çekim etkisinin daha fazla olmasından dolayı küçük aracın düşmüş olabileceği düşüncesi ile hiçbir şey bulamayacaklarından endişeliydi. Neyse ki, test sırasında iki farklı cisim buldular. Bu cisimlerin biri Lunar Reconnaissance Orbiter'ın bilinen yörüngesi ile eşleşmekteydi ancak diğeri, ışından iki kere geçen küçük bir cisimdi. Cismin ikinci görünüşü ile geçen zaman, Chandrayaan-1'in bir yörünge turunu tamamlaması için gereken zaman ile eşleşmekteydi.

Artık bilim insanlarının yer merkezli radarların Ay yörüngesindeki cisimleri bulmakta kullanılabileceğini kanıtlamaları ile beraber, NASA bu yöntemi robotik ve insan görevleri için kullanabilir. Ayrıca bu yöntem, gelecekte iletişim sorunları yaşayabilecek olan uzay araçları için de bir güvenlik mekanizması olarak kullanılabilir...

Okuyucu Yorumları