Hitler'in makinesi, sudan ucuza gitti!

eBay üzerinde satışa sunulan tarihi hazine, yeni sahibini "sudan ucuza" buldu!

Sudan ucuza tarihi hazine!

Birleşik Krallık'tan National Museam of Computing (NMC – Ulusal Bilişim Müzesi) eBay üzerindeki bir ilan aracılığı ile bir Nazi Lorenz teleprinter'ı elde etmeyi başarmış durumda. eBay satıcısı, 80 yıllık bu donanımın sıradan bir "telegram makinesi" olduğunu düşünmekteydi. Bu "telegram makinesinin" gerçekte ne olduğunu bilen müze yetkilileri, satıcının evine giderek makineyi sadece 9.50 sterlin karşılığında satın aldı.

Onlarca yıl öncesine ait olan Lorenz teleprinter'ı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından kullanılmaktaydı. Adolf Hitler, bu makineler aracılığı ile iletişim sağlıyor ve Avrupa'nın her yanındaki generallerine komutlarını bildiriyordu.

NMC, makineyi Nazi kodlama makinesini tamamlamak için kullanmak istediğini söylemekte. Bu amacına yardımcı olmak adına da Oslo'daki Norveç Silahlı Güçler Müzesi tarafından NMC'ye bir Lorenz SZ42 şifreleme makinesi ödünç verilmiş. Şimdi ise NMC, makineyi çalışır hale getirmek için gereken son parçaları arıyor.

Lorenz şifrelemesi ile gönderilen mesajların çözülmesi, Britanyalı mühendislerin ilk programlanabilir, elektronik, dijital bilgisayar Colossus'u üretmelerine yol açmıştı. 1943 ile 1945 yılları arasında Britanyalı kod kırıcılar, Tommy Flowers önderliğinde on adet Colossus bilgisayarı üretmişlerdi. 2007 yılından beri de NMC, Colossus bilgisayarların çalışan bir örneğine ev sahipliği yapmakta...

Okuyucu Yorumları