Hornet: Karanlık internete yeni kapı!

Karanlık internetin kapılarını açan tarayıcılara bir yenisi daha eklendi: Hornet Browser!

Karanlık internete yeni kapı!

İnternet güvenliği araştırmacıları, Tor'dan daha hızlı ve daha özel bir internet tarayıcısı geliştirdiklerini ve bu tarayıcı ile ağ üzerinde anonim olarak iletişim kurulabildiğini söylüyor. Bu yeni tarayıcı "High-speed onion routing at the network layer"ın kısaltması olarak "Hornet" adını taşımakta ve Tor gibi bu tarayıcı da internet gezintilerini anonimleştirmeyi amaçlamakta.

Ancak kurucuları olan Swiss Federal Institute of Technology siber-güvenlik uzmanları ve University College of London'dan George Danezis tarafından yazılan araştırma makalesine göre Hornet, geliştirilmiş bir gizlilik ve daha hızlı gezinti sunmakta.

Her iki tarayıcı da internetin daha gizli ve genellikle rahatsız edici olabilen parçalarına erişim için kullanılabilmekte. Tor'un en ünlü olduğu konulardan biri de, yasak ilaçlar ve hizmetler sunan Silk Road (İpek Yolu) adlı bir internet maketine erişim sağlamasıydı. Mayıs ayında, Silk Road'un kurucusu Ross Ulbricht, bu yasak internet mağazasının hayata geçmesi ve çalışmasındaki rolü yüzünden ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Tor, kullanıcının IP adresini saklarken, bu güvenlik sisteminde açıklar bulunmaya başlandı. Yakın bir zaman önce Çinli hacker'lar, Tor'u hack'leyerek kullanıcıları belirleyebildiklerini kanıtladılar.

Ancak Hornet, kırılmasının Tor'dan çok daha zor olduğunu iddia etmekte. Her iki tarayıcı da "soğan tarayıcılar" (onion browser) olarak adlandırılmakta ve bu adı, sahip oldukları güvenlik katmanlarından kazanmaktalar. Bu tarayıcılar, ağ üzerinde ziyaret ettiğiniz yerlere direkt bir bağlantı yerine, internetin çeşitli yerlerinde aktivite izlerinizi bırakarak takip edilmenizi daha zor bir hale getiriyor. Dışarıdan birinin, bu iki tarayıcıdan birini kullanan birine erişim sağlayabilmesi için, güvenlik katmanlarından birinin kontrolüne sahip olması gerekiyor.

Hornet için, dışarıdan birinin kayda değer bir erişim kazanması ve internet hizmet sağlayıcısının ağının büyük bir kısmını kontrol etmesi gerekmekte. Tor'un güvenlik özelliklerinin bedeli hız olurken, Hornet'in normal tarayıcılardan ayırt edilemeyecek bir hızla çalıştığı söyleniyor.

Hornet ve Tor'un bir diğer ünlü görevi de, internet üzerinde devlet baskısının ve kontrolünün yüksek olduğu bölgelerdeki kullanıcıların, bu takipten kurtulmalarını sağlamak. NSA belgelerini yayınlayarak ABD hükümetinin derin bir şekilde interneti izlediğini gösteren Edward Snowden, ajansın Tor'u kırmakta zorlandığını belirtmekteydi...

Okuyucu Yorumları