İlk kara delik görüntüsü için algoritma hazır

Uzaydaki bir kara delik nasıl görünüyor olabilir? Bunu öğrenmemize çok az kalmış olabilir!

Kara deliklerin peşinde...

MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir algoritma sayesinde, kara deliklerin nasıl gözüktüklerini öğrenmeye bir adım daha yakın olabiliriz. "Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch priors" (CHIRP) olarak adlandırılan bu yöntem, gezegenin her yanındaki radyo teleskoplardan alınan verileri birleştirecek ve ilk kara delik görüntüsünü bize sunacak.

Araştırmacıların söylediğine göre Dünya tabanlı teleskopları kullanarak bir kara deliğe bakmak imkansız. Algoritmayı geliştiren MIT yüksek lisans öğrencisi Katie Bouman'in söylediğine göre "(en yakın kara delik) o kadar küçük ki bu, ayın yüzeyinde bulunan bir greyfurtun fotoğrafını çekmekle eşdeğer olurdu. Bu kadar küçük detay bir şeyi görüntülemek için, yaklaşık olarak Dünya'nın boyutunda bir teleskoba ihtiyacınız olurdu."

Bouman'in söylediğine göre, Dünya'nın çapı 13.000 kilometreden küçükken, kara deliği görüntüleyecek bir teleskobun 10.000 kilometre çapına sahip olması gerekmekte.

MIT'nin önerdiği çözüm, radyo sinyallerini kullanmak ve Dünya'nın çevresindeki "çok çeşitli bölgelerden" ölçümler almak. MIT'nin söylediğine göre altı gözlem evi şimdiden katılmayı kabul etmiş durumda.

Bouman'ın açıklamasına göre, "radyo frekansları duvarların içinden geçtikleri gibi, evrensel tozun da içinden geçiyorlar. Galaksimizin merkezini görünür dalga boyutları ile asla göremeyiz çünkü arada çok fazla şey bulunuyor."

Bouman'ın algoritması, çeşitli teleskoplardan alınan verilerin aralarındaki boşluğu doldurmayı ve kara delikler hakkında bilinenler ve bu veriler sayesinde bir görüntü oluşturmayı hedeflemekte.

Bu yeni görüntüleme yöntemi, kara deliklerin çevresindeki ortamı incelemek ve Einstein'ın genel görecelik teorisini kanıtlamak için önemli. Eğer ortaya çıkan görüntü, kara deliğin Einstein'ın teorisi temel alınarak olması beklenen boyutta olduğunu gösterirse, bu durum teorinin "uç durumlarda bile" doğruluğunu koruduğunun önemli destekçilerinden biri olacaktır.

MIT'in söylediğine göre Bouman bu ay içerisinde CHIRP algoritmasını sunacak. Bouman'ın araştırmasına katılanların arasında ise danışmanları ve MIT ile Harvard'taki çalışma arkadaşları yer almaktaydı.

Gözlemlerin önümüzdeki bahar mevsiminde başlaması bekleniyor. Veriler toplandıktan sonra da Bouman, bir an evvel kara delik görüntüsü üzerinde çalışmaya başlamayı planlıyor...

Okuyucu Yorumları