İlk selfie'yi az kalsın kaybediyorduk!

İnternetin ilklerinden biri, az kalsın işte böyle kayboluyordu! Yaşananlar, haberimizde...

Bir ilk daha, kayboluyordu!

Oxford Sözlüğü'nün (ki kendisi İngilizce söz konusu olduğunda en prestijli sözlüklerden biri olur) "yılın kelimesi" olarak seçtiği "selfie" ufak bir skandalı da gün yüzüne çıkarttı. Selfie, en basit tanımıyla, birinin, kendini çektiği fotoğrafı anlamına geliyor. Son dönemde internette sık sık karşımıza çıkan, insanların kendilerini çekip internete yüklediği tüm fotoğraflar, hep selfie kelimesinin kapsama alanına giriyor.

Sözlük, kelimenin ilk kez kullanıldığı yer olaraksa, bir üniversite forumunda, bir başlık altında yapılan konuşmayı gösteriyor. Dudağındaki birkaç dikiş hakkında soru sormakta olan "ilk selfie"nin sahibi, birkaç yazı sonra "(dikişi) Görmek ister misiniz? Oldukça harika." cümlelerini kuruyor ve üniversitenin sunucularına bir link gönderiyor.

Skandalın başladığı nokta ise tam olarak burası. Bahsi geçen bağlantı artık kullanılmıyor ve buna bağlı olarak da resim, başlığın altında gözükemiyor. Tabii ki bu durumun üzerine, ünlü kanal ABC'nin sistem yöneticileri "Wayback Machine"e başvuruyor ve yukarıda gözüken fotoğrafı, yani dünyanın ilk selfie'si olduğu iddia edilen fotoğrafı kurtarıyor.

Tüm bu yaşananlar, internetteki verilerin daha sağlıklı bir biçimde arşivlenmesi gerektiği gerçeğini bizlere bir kez daha hatırlatıyor.

Okuyucu Yorumları