Intel'den AI ile Çalışan Tekerlekli Sandalye

Intel'in yapay zeka destekli tekerlekli sandalyesi yüz ifadeleriyle kontrol edilebiliyor. Peki, nasıl?

Intel, bunu da yaptı!

Yapay zekadan pek çok alanda faydalanmaya başladık, ancak bunlar henüz emekleme aşaması. Önümüzdeki dönemde, derin öğrenme yeteneği sayesinde çok daha farklı alanlarda çok daha işlevsel olarak karşımıza çıkmaya devam edecek olan AI, yani yapay zekaya bir örnek de Intel'den geldi. Intel'in geliştirdiği Wheelie 7 tekerlekli sandalyesi, yüz ifadeleriyle kontrol edilebiliyor.

Motorlu tekerlekli sanalyeler, geleneksel olarak bir joystick ile başparmak yoluyla veya çeşitli sensörler vasıtasıyla hareket edebiliyor. Ancak şimdi yapay zekadan da bu konuda yararlanılmaya başladı. Intel'in Brezilya merkezli Hoobox Robotics ile ortaklaşa çalışarak ortaya çıkarttığı Wheelie 7 isimli tekerlekli sandalye, yalnızca yüz ifadeleri kullanılarak hareket edebiliyor.

Intel ve Hoobox Robotics, bu teknolojiyi yalnızca ayaklarını değil, temel motor hareketlerini hiçbir şekilde gerçekleştiremeyenler için geliştirmiş. Böylece, vücudunu kullanamayan, yalnızca yüz mimikleri gerçekleştirebilen bireyler de tekerlekli sandalye kullanabilecek ve hayata tutunabilecekler. Intel'in 3D RealSense Derinlik Kamerası ile çalışan Wheelie 7, yüzün 3D haritasını çıkartıyor ve tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebilmek için verileri gerçek zamanlı işlemek için AI, yani yapay zeka algoritmasını kullanıyor.

Yalnızca 7 dakika içinde kullanıcının mimiklerini öğrenebilen sistem nedeniyle "Wheelie 7" olarak isimlendirilen cihaz, şu an prototip aşamasında. 10 yüz ifadesiyle çalışabilen Wheelie 7, ABD'de 60'tan fazla amiyotrofik lateral sklerozu olan veya yaşa bağlı engelli olanlar tarafından test ediliyor.

Okuyucu Yorumları