İnternet ve WWW'nun farkı ne?

Sıkça kullandığımız "internet" ve "WWW" terimlerinin aslında farklı şeyler olduğunu biliyor musunuz?

İnternet ve WWW aynı şey mi?

İnternet ve "WWW" yani "World Wide Web", bugün sıkça birbirinin yerine kullanılabiliyor. "İnternette dolaşmak", "Web'de sörf yapmak" gibi. Ancak aslında iki terim arasında büyük bir fark var. İnternetin doğduğu zamanlarda ortaya çıkan bu terimler, bizler tarafından aynı şey için kullanılsa da farklı ağları temsil ediyorlar.

İnternet ve World Wide Web karşı karşıya

İnternet olarak tanıdığımız ağ, iki katmandan oluşuyor. Kablolar, sunucular, router'lar, switch'ler, bilgisayarlar ve dünya çapında fiziksel ağın oluşumuna katkıda bulunan her şey, "İnternet" olarak adlandırılıyor.

İnternet nasıl tasarlandı?

1969'larda ABD Savunma Bakanlığı'nın Advanced Research Project Agency ("ARPAnet") bölümünün savaşa yönelik güçlü bir iletişim ağı oluşturma çalışmalarına dayanan İnternet, savunma projeleri üzerinde çalışan üniversiteleri, devlet ve askeri birimleri birbirine bağlayan fiziksel bir ağ idi. ARPAnet zamanla bugün İnternet olarak tanıdığımız sisteme dönüştü.

World Wide Web ("Dünya Çapında Ağ") ise tüm bu ağların beyni olarak tanımlanabilir. İnternetin kullandığı tüm donanım ve altyapı üzerine yazılım yüklediğinizi düşünün. Bu, internet tarayıcılarından TCP/IP protokolünü kullanan diğer yazılımlara kadar birçok yazılımı içerecektir.

Peki tabletinizden veya PC'nizden bir web adresini çağırdığınızda hangi işlemler gerçekleşir? Enter'a bastığınız anda World Wide Web'den, yani yazılım tabanlı web bağlantılarından bir bilgi talebinde bulunursunuz. Bilgisayarınız, router'ınız yoluyla internet servis sağlayıcınıza bağlantır. Girdiğiniz web adresi için trafik, alanınızdaki DNS sunucularının yapılandırmasına bağlıdır. Her alan adı, dünyanın çeşitli yerlerindeki DNS sunucularında kayıtlıdır. DNS sunucusu, IP adresini geri bildirir, böylelikle servis sağlayıcınız hangi web sayfalarını açacağını öğrenmiş olur.

World Wide Web nasıl tasarlandı?

World Wide Web nasıl tasarlandı?

World Wide Web nasıl tasarlandı?

WWW, donanım veya ağ kablolarının yapısıyla kısıtlı değildir. Web, çevrimiçi sayfalar, dosyalar, müzikler, medya, video, indirmeler gibi sunucularda veya bilgisayarlarda saklanan ve bir şekilde "internet" ile bağlantı kuran içeriklerdir.

Bir sunucuda saklı her web sayfasının, diğer sunculara bağlantılar içeren uzun bir listeden oluştuğunu düşünün. Her bağlantı, İnternete bağlı olan bir bilgiye, metne, medyaya veya fazlasına işaret ediyor olabilir. İşte, tüm bu bağlantıların birbirine olan bağlantısı, "World Wide Web"i oluşturur.

Herhangi birisi "Web" yerine "internet" terimini kullandığında onu uyarmanıza ve bu bilgileri anlatmanıza gerek yok. Ancak İnternetin fiziksel altyapıyı, World Wide Web'in ise cihazları bu ağda bir araya getiren yazılım bağlantılarını temsil ettiğini artık biliyorsunuz. İki terim aynı olmasa da, ikisi beraber dünyamızı daha önce hayal bile edilmeyen bir biçimde bağlayarak hayatımızı kolaylaştırıyorlar ve son derece kritik öneme sahipler.

Okuyucu Yorumları