iOS 9 ön incelemede!

iOS 9'un beta sürümünü kullandık, A'dan Z'ye inceledik! İşte iOS 9'un yenilikleri...

iOS 9 ön incelemede!

Şu an beta olarak sunulan iOS 9, Apple'ın mobil platformunun bir önceki sürümünden daha iyi olduğunu ispat etti bile. iPhone ve iPad'in kullanımını kolaylaştıran işlevleriyle dikkat çeken iOS 9'da Siri daha akıllı, Apple Maps ise geliştirmelerle yenilenmiş. Uyarı bölmesi ise uyarıları artık daha iyi sıralıyor. En iyisi ise iOS 9'un iOS 8'i çalıştıran tüm cihazlarda çalışabilmesi.

Bu seneki iOS 9 güncellemesinden en çok faydalanan cihaz, iPad. Yeni çoklu görev işlevleri, özellikle iPad Air 2'yi taşınabilir bir üretkenlik cihazına dönüştürüyor. iOS 9 beta olduğu için henüz bazı sorunları var ve halen Android'deki bazı işlevlerden yoksun. Ancak iOS 9'da sevdiğimiz, onu yüklemenizi sağlayacak birçok güzel şey de var.

Uyumluluk ve indirme boyutu

iOS 9, iOS 7 gibi görünümü yenilemeye değil, geçen sene çıkan iOS 8'in yazılımlarındaki sorunları gidermeye odaklanıyor. iOS 9'da her şey akıcı olarak çalışmayı hedefliyor ve bunu başarıyor.

iOS 9'da iOS 8'in çıktığı döneme göre daha az kilitlenmeye rastladık. Beyaz kilitlenme ekranlarına hiç rastlamadık, sadece birkaç tasarım hatası gözümüze çarptı. Daha da iyisi, Apple'ın iOS 9 için eski telefon ve tabletleri dışarıda bırakmamış olması. iPad 2 ve iPhone 4S kadar eski cihazlarda çalışabiliyor.

iOS 9 Public Beta 2, 1,4GB'lık bir yükleme dosyasına sahipti ve yüklemek için 4,7GB'lık bir alana ihtiyaç duymuyordu. Yani 16GB'lık küçük cihazınızda iOS 9'a geçmek, büyük bir sorun olmayacak.

Siri ve arama

Siri ve arama

iOS 9'de ilk göze çarpan değişiklik, Siri ve spotlight aramaları. Sol menüyü kaydırdığınızda en son kişiler ve uygulamalarından oluşan "Siri önerilerini" görüyorsunuz. Buradan en son iletişim kurduğunuz dört kişinize ve en son kullandığınız dört uygulamaya ulaşabiliyorsunuz. Belirli uygulamaları listeye sabitleyip, belirli uygulamaları liste dışı bırakmanız ise mümkün değil.

Apple Maps'teki "Yakındakiler" kısayolları sayesinde parkları, restoranları, benzin istasyonlarını ve fazlasını kolayca bulabiliyorsunuz. Apple'dan alışık olduğumuz üzere kısayolların sırasını değiştirmenize izin verilmiyor.

iPhone veya iPad'inizin Home tuşunu basılı tutarak Siri'ye verdiğiniz komutlara artık biraz daha akıllıca cevaplar alıyorsunuz. Yine de Google Now'un biraz daha gelişmiş olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte Apple, Siri'nin yüzde 40 daha hızlı ve yüzde 40 daha isabetli olduğunu söylüyor. Bu farkı görmeniz mümkün.

Uyarılar

Uyarılar, artık uygulamalar tarafından gruplandırılmak yerine tarihe göre sıralanıyorlar.

Fotoğraflar uygulamasında gezinmek ise, aşağıda gösterilen mini slayt gösterisi sayesinde artık daha kolay. Bu sayede fotoğraflarınızı başkalarına gösterirken yüzünüzü kızartacak fotoğraflarınızı açma olasılığınız düşüyor.

Çoklu görev

Çoklu görev
Picture-in-Picture modu böyle çalışıyor

Gerçek çoklu görev, yeni Retina sınıfı tabletlere geliyor. Yani bu işlev, iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 3 ve iPad mini 2 için sunuluyor. Apple'ın bu hamlesi, kurumsal alanda yavaş seyreden satışlarını canlandırabilir.

Soldan çekerek açılan "Slide Out" adlı yeni pencere sayesinde ekranda göstermek istediğiniz ikinci uygulamayı açabiliyorsunuz. Bu işlev, soldan yukarıya çekerek Command Center'ı açmaya oldukça benziyor ve ekranın yaklaşık üçte birini kaplıyor. Ekranın asıl bölümü herhangi bir uygulama için kullanılabilse de, üçte birlik bölüm Apple'ın 19 uygulamasından biri için kullanılabiliyor.

Bunun nedeni, uygulamaların bu küçük bölüme sığdırılması olsa gerek. Ancak yine de hayal kırıklığına uğradığımızı söyleyebiliriz.

Bir başka çoklu görev modu olan Picture-in-Picture, tableti kullanırken örneğin video çalmanıza veya FaceTime görüşmesi yapmanıza izin veriyor.

Yalnızca iPad Air 2'de kullanılabilen Split View, bilgisayar seviyesine en yakın çoklu görevi sunuyor. Bu işlev, küçük Slide Out panelini yan yana, eşit alanda çalışan iki uygulamaya dönüştürüyor. Bu sırada iki uygulama da çalışıyor ve tam çoklu dokunmatik desteği sunuyorlar.

iPhone 5,5 inç'lik iPhone 6 Plus için herhangi bir çoklu görev işlevi sunulmuyor. Bunu belki iPhone 6S Plus'ta göreceğiz.

Yeni klavye

Yeni klavye

Bu alandaki yenilikler de daha çok iPad'i ilgilendiriyor. Öncelikle yeni San Francisco yazı tipi sayesinde büyük harflerle küçük harfler arasındaki farkı daha kolay anlayabiliyorsunuz. Bunun yanında Apple, her tuşa basışınızda görünen harf animasyonunu kapatmış. Bu işlevi ayarlardan açmanız halen mümkün.

iPad'de klavyenin üzerindeki öneri çubuğunun solunda yeni bir kısayol çubuğu gösteriliyor. Buradaki kısayollar, uygulamaya göre değişiyor ancak kopyala ve yapıştır düğmeleri her zaman gönderiyor. Bazen sağ tarafta geri al, yinele, kalın, italik ve alt çizgi gibi düğmeleri de görüyorsunuz.

Klavyenin tamamını bir trackpad gibi kullanabiliyorsunuz. Bunun için iki parmağınızı ekrana koyup, sürüklemeniz yeterli. Bu sayede seçim yaparken veya imleci taşımak için, imlecin üzerine basmanıza gerek kalmıyor.

Notlar

Notlar uygulaması hiçbir zaman iOS'un en çekici uygulamalarından olmadı, ancak iOS 9'la birlikte Evernote'tan biraz ilham alıyor. Notlar ile onay listesi simgeleri eklemeniz, basit bir yapılacaklar listesi oluşturmanız ve listenize fotoğraflar eklemeniz mümkün. Dilerseniz notlarınıza harita ve URL de ekleyebiliyorsunuz.

Apple News (eski adıyla Newsstand)

Apple News (eski adıyla Newsstand)

News, hoş görünümlü bir haber okuma uygulaması. Ancak açıkçası Flipboard'dan farklı bir şey yapmıyor, yani RSS içeriğini dergi biçiminde ekrana getiriyor. Uygulama, seçtiğiniz konulara ait yayınlardan makaleleri toplayarak zengin bir haber kaynağı oluşturuyor.

İlk kararımız

Beta yazılımlarıyla biraz olsun macera yaşadıysanız, iOS 9'u hemen indirip denemenize değer olduğunu söyleyebiliriz. iOS'un yeni sürümüyle birlikte klavyeyi kullanmak kolaylaşıyor, Siri önerileri sayesinde menü gezintisi hızlanıyor. Uyarılar tarihe göre düzgün biçimde sıralanırken iPad'de gerçek bir çoklu görev işlevine sahipsiniz.

Yeni gelen her şey şimdilik kusursuz değil. Apple Maps'in tasarımı üzerinde çalışılması gerekiyor. Apple News ise tam bir Flipboard kopyası. Apple'ın önceden gelen ekosistem sorunları ise sürüyor - ön yüklü uygulamaları halen kaldıramıyorsunuz. iPad'deki geliştirmelere rağmen birden fazla hesap kullanmanız mümkün değil.

iOS 9, iOS 8'in üzerine küçük geliştirmeler getiren bir güncelleme ve bu konuda Google'ın Android 5.0 Lollipop'tan Android M'ye geçişinden farkı yok. Geliştirmelerin çoğu, bize görünmeyen yerlerde ancak beta sayesinde bir kısmını görme şansı bulabildik.

Okuyucu Yorumları