iOS uygulamaları neden Android'den daha iyi?

Uygulama geliştiricilerin ilk tercihi neden iOS? iOS uygulamaları Android'den daha mı iyi?

İlk tercih neden iOS?

Mobil cihaz pazarını domine eden iki büyük işletim sistemi Android ve iOS arasındaki ezeli rekabet elbette uygulamalar açısından da geçerli. İki işletim sistemi üzerinden kullanıcılara sunulan uygulamalarla ilgili olarak Android ve iOS açısından karşılaştırma yapmak da aslında çok da kolay değil. Bu anlamda ilk olarak kulak vermemiz gereken kişiler kullanıcıların yanında uygulama geliştiricilerinin bizzat kendileri. Android platformundaki geliştiricilerin neden iOS yerine Android'i tercih ettiklerini iki başlık altında toplamak mümkün:

  1. Buradaki uygulamalar zaten Java'da geliştiriliyor, dolayısıyla rahat bir geçiş olanağı var;

  2. İş verenler Android platformu için uygulama geliştirmeyi talep ediyor.

Bu geliştiriciler aslında bu tercihin nedeni açısından yine de tatmin edici bir argüman sunmuyorlar, fakat Android üzerinden uygulama geliştirme sürecinin zorlukları da mevcut. Konuyla ilgili daha detaylı bir araştırma yaptığımızda iOS uygulamalarının Android uygulamalarından daha iyi olduğunu düşündüren birçok neden olduğunu da görüyoruz.

iOS uygulamaları neden Android'den daha iyi?

Infinium'un araştırması, ilk olarak kod satırlarını ele alıyor. Aşağıdaki grafikte de görülebildiği gibi kod satırlarının tamamı, yüzde 38'lik bir ortalama fark oranıyla birlikte yüzde dört ila yüzde 124'lük bir farkla oluşturulmuş.

iOS uygulamaları neden Android'den daha iyi?

Infinium bir sonraki karşılaştırması ise her bir kod projesi için kaç saat harcandığıyla ilgili. Aradaki fark yine açıkça görülebiliyor. Ortalama bir Android uygulamasını oluşturmak aynı uygulamayı iOS'ta oluşturmaktan yaklaşık yüzde 28 oranında daha uzun sürüyor.

Diğer yandan, Android'in burada yayınlanacak uygulamalar için görece daha fazla ücret talep etmesi de geliştiricileri bu platformdan en azından resmi olarak uzaklaştırabilecek bir diğer unsur. Bazı geliştiriciler çareyi Android için dış kaynaklı ve düşük kaliteli işler yapmakta bulabiliyor, bu da aslında problemi daha da kötüleştiriyor. Halihazırda Android'in zaten iOS App Store'daki uygulamalara göre daha düşük kaliteli uygulamalara sahip olduğuna dair bir genel kabul söz konusu. İşte yukarıda bahsettiğimiz bu sorunlar bu durumun nedeninin önemli bir kısmını oluşturuyor.

Geliştirme süresi ve fiyat

Android geliştiricileri kendi deneyimlerini anlatırken söz konusu platform üzerinde bir şeyler yaratmanın ne kadar uzun sürdüğüne dair de bazı bilgiler paylaşıyor. Sayıları az da olsa bazı geliştiriciler her iki platformda bir uygulamayı tamamlamayı başarabiliyor, bu kişiler en çok zamanı Android'de harcadıklarını söylüyor.

Konuyla ilgili internette bir araştırma yaptığımızda ise hem Android hem de iOS üzerinde uygulama geliştirme sürecine dair paylaşılan tecrübelere ve bu platformalar üzerinde yapılan birçok çalışmaya rastlamak mümkün. Bütün bu bilgiler gerçekten de her iki platform üzerinde harcanan mesai açısından dikkat çekici bir farkın olduğunu gösteriyor.

Bağımsız bir tasarım ve uygulama geliştirme ajansı olan Infinium her iki platform açısından da tecrübeli bir firma. Daha tatmin edici bir karşılaştırma için Infinium basit bir yöntemden yararlanıyor. Altı proje için birbirinin aynısı olan iki uygulama yapısını ele alan firmanın bu noktada iki kriteri var:

  1. Proje hem iOS hem de Android için aynı uygulama yapısına sahip

  2. Elde edilecek veriler ciddi bir biçimde çarpıtabilecek eski bir kod tabanı ya da teknik bir borç söz konusu değil.

Android pazarı ve kullanıcı yönelimleri

Android pazarı ve kullanıcı yönelimleri

Geliştiricilerin konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda dikkat çeken bir diğer şey ise, Android pazarının oldukça parçalı bir platform olması. Aşağıdaki grafikte yer alan ve buradaki sorunun vehametini gösteren veriler 4 Ocak 2016'da Play Store üzerinden alındı. Görüldüğü gibi kullanıcıların yalnızca yüzde 0,7'si bu işletim sisteminin en yeni sürümünü kullanıyor. Kullanıcıların neredeyse üçte biri ise Android'in yaklaşık üç yılık eski bir sürümünü kullanmaya devam ediyor.

Geliştiricilerin rahat hissettiği ortamlar

Geliştiricilerin rahat hissettiği ortamlar

Xcode ve Android Developer Studio gibi interaktif geliştirme ortamları uygulama yapmasalar bile (sonuçta birçoğu kodlama sürecini atlamak için ücretsiz uygulama ve oyun geliştiricilerini kullanıyor) kesinlikle yardımcı olabiliyorlar.

İnternette deneyimlerini paylaşan geliştiriciler arasında rastladıklarımızın hiçbiri Xcode'da sunulan Android Development Studio'nun ortamını tercih etmiyor. Bunlardan yalnızca birinin Android geliştiricisi olarak Eclipse'i (ki bu da artık mevcut değil) Apple'ın Xcode'una tercih ettiğini gördük.

Bu noktada yapılan şikayetlerin en yaygını genelde tercih meseleleriyle ilgiliydi. Örneğin birçok kullanıcı Android'in XML düzenleme kontrolüne karşı Xcode'da görülen WYSIWYG yaklaşımını tercih ediyor.

Gündemdeki bir diğer mesele ise emülasyon. Android emülatörü Genymotion'ın bu sorunun üstesinden geldiği söyleniyor, fakat bu çözüm de aslında bir araçtan daha çok bir yük haline geliyor.

Kullanıcıların hemen hepsi Apple'ın geliştiricilere sundukları taahhütlerden övgüyle bahsederken Google'ın malum problemler karşısında ilgisiz bir tavır takındığını belirtiyor. Zaten asıl problem de bu gibi görünüyor; Apple, uygulama geliştirenlere karşı "daha şevkatli" olmaya devam ediyor...

iOS uygulamaları neden Android'den daha iyi?

Web üzerinde geliştirme yapanlar da dahil olmak üzere geliştiricilerin büyük bir kısmı bir tarayıcının yedi hatta sekiz sürümü için bir ürün tasarlarken onu sağlıklı bir biçimde indirgemenin zorluklarından yakınıyor. Bu durum, işletim sistemin 5 ya da altı yıl kadar öncesine ait bir sürümüne uyum sağlamaya çalışan Android geliştiricileri için çok daha zor.

Söz konusu problem piyasadaki Android cihazlarının sayısını ve çeşidini düşündüğünüzde çok daha karmaşıklaşıyor. Ekran boyutları ve çözünürlükleriyle birlikte her bir modelin sahip olduğu farklı özelliklere göre optimizasyon yapmak yoğun bir mesai anlamına geliyor.

Kısacası bir Android geliştiricisinin hayatı hiç de kolay değil.

Bu noktada bir karşılaştırma yapmak gerekirse Apple'a göre iOS kullanıcılarının dağılımı şöyle:

iOS 9 - Yüzde 76

iOS 8 - Yüzde 17

Daha eski - Yüzde 7

"Kullanıcı ihaneti" modası

Geliştiriciler, geleceğe dair beklentileri açısından kullanıcıların kitleler halinde Apple ürünlerine geçiş yaptığı bir kullanıcı tabanı olasılığını her zaman akıllarında tutuyor.

Konuyla ilgili Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) tarafından yapılan bir araştırmaya göre satışa çıktıktan sonra bir ay içinde iPhone 6S ya da 6S Plus alan kullanıcıların yüzde 26'sı daha önce bir Android kullanıcısıymış. Bu durum daha önceki yıllar için de geçerli. Aynı rapor iPhone 6 alanların yüzde 12'sinin ve iPhone 5S alanların yüzde 23'ünün eski bir Android kullanıcısı olduğunu gösteriyor. Bu da kullanıcılar açısından daha güvenlikli, işevsel ve daha iyi uygulamalara sahip olduğunu düşündükleri bir işletim sistemine geçmek amacıyla Android'i bırakmak gibi bir trendle karşı karşıya olduğumuz anlamına geliyor.

Kullanıcılar bir platform için hazırladıkları uygulamaları nasıl daha iyi geliştireceklerini öğrenmek için yüzlerce ve hatta binlerce saatlerini harcıyorlar. Kullanıcı tabanı küçülmeye başladıkça iş güvenliği ve karlılık oranı (bağımsız geliştiricler için) da aynı şekilde azalıyor. Dolayısıyla bu trend böyle devam ederse daha ne kadar bu platformda kalacağınızı da sorgulamanız gerekiyor.

Okuyucu Yorumları