iPhone 6 ve iPhone 5S karşı karşıya!

Dün tanıtıldan iPhone 6'yı, her yönüyle geçen senenin iPhone 5S'i ile karşılaştırdık!

iPhone 6 vs. iPhone 5S!

iPhone 6 ön incelemesi için tıklayın!

5.5 inç'lik iPhone 6 Plus ön incelemesi ise burada!

Geçen sene çıkan iPhone 5S, genel olarak beğenilse de çok farklı bir şey sunmadığı için, önceki iPhone'lar kadar öne çıkmamıştı. Bu sene ise Apple'a yeni müşteriler getirebilecek, yepyeni bir telefonla karşıyayız.

Peki iPhone 6, iPhone 5S'in üzerine tam olarak ne getiriyor? İki telefon da iOS 8'i destekliyor, o hale onları ayırt eden neler var? İsterseniz gelin, iPhone 6'nın sunduklarına ve selefi karşısında nasıl bir duruş sergilediğine yakından bakalım.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Tasarım

iPhone 6, telefonunuzun pahalı bir cihaz olduğunu hissettirmeye devam ediyor, ancak tasarım anlamında iPhone 5S'ten önemli farkları var. Telefon yine cam ve alüminyumdan oluşuyor, ancak gövdesi çok daha büyük. Aynı zamanda oldukça ince ve köşeleri, ince tasarımını öne çıkaracak biçimde yuvarlak hatlara sahip.

iPhone 5S, 7.6mm kalınlığında. iPhone 6 ise 6.9mm kalınlığında, ancak yuvarlak köşeleri sayesinde daha da ince görünüyor. iPhone 6, iPhone 5S'ten 14mm daha uzun ve 8mm daha geniş. Touch ID giriş düğmesi iPhone 6'da da var, ancak düğme dışındaki her şey, daha yumuşak bir görünüm kazanmış. Ses düğmeleri ise düzleştirilmiş ve ince çerçeveye uygun biçimde uzatılmış.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Ekran, kamera

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Ekran, kamera

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Ekran

iPhone 5S, 4 inç'lik 1.136 x 640 çözünürlüklü bir ekranla geliyor. Bu çözünürlük, iPhone 5S'i 326 ppi'ye ulaştırıyor.

iPhone 6 ise 4.7 inç'lik 1.334 x 750 piksel çözünürlüklü bir ekrana sahip ve yine 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Yani iPhone 6'nın ekranı, iPhone 5S'ten daha keskin değil. Bu ppi değeri belki üst düzey Android'lerin yanına yaklaşmıyor, ancak görüntü kalitesi oldukça iyi.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Kamera

Android'li telefonlar arasındaki megapiksel yarışı, akıllı telefon piyasasında yanlış bir algı oluşturmuş durumda. Ancak tecrübeli fotoğrafçılar, bir kamera modülünde megapikselden daha önemli şeyler olduğunun farkındalar.

iPhone 5S, 8MP'lik 1/3 sensörle ve f/2.2 diyafram aralığıyla geliyor. iPhone 6 yine 8MP'likbir kameraya sahip, ancak çok daha hızlı odaklanıyor, karlanma azaltma ve görsel dengeleme işlevlerine sahip. Piksel boyutu genişlediğinden, düşük ışık performansı da daha iyi.

iPhone 6'nın megapiksel sayısı düşük gibi görünse de kamerası, piyasadaki en iyi telefon kameralarıyla yarışacak seviyede.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Pil, işlemci, RAM, sağlık

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Pil, işlemci, RAM, sağlık

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Pil

iPhone 6'nın büyüyen ekranının daha fazla güce ihtiyaç duyacağı açık. Bunun için Apple, iPhone 6'ya 1.810mAh kapasiteli bir pil yerleştirmiş. iPhone 5S'te ise 1.560mAh'lik bir pil bulunuyordu. Ancak pilin yine de Android'li telefonlardakilerden geride kaldığını söyleyelim. Örneğin Galaxy S5'te 2.800mAh'lik bir pil bulunuyor.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: İşlemci ve RAM

iPhone 6, Apple'a göre iPhone 5S'tekinden yüzde 20 daha hızlı olan A8 işlemciyle geliyor. Yeni işlemci grafik işleme bakımından da daha güçlü.

iPhone 6'nın iPhone 5S'teki gibi 1GB'lık RAM'le geldiği düşünülüyor, ancak Apple bunu henüz doğrulamadı.

iPhone 6 vs. iPhone 5S: Sağlık

Fitness, giyilebilir teknolojiler için anahtar öneme sahip. Bunun farkında olan Apple ise iPhone 6'ya yeni sensörler ekleyerek iOS 8'deki Health uygulamasını güçlendirmek istemiş. iPhone 6'da hareketlerinizi, uyku düzeninizi algılayan sensörler bulunuyor. Bunun yanında yeni eklenen basınçölçer, denizden yüksekliğinizi hesaplamaya yardımcı oluyor. Bu bilgi, Nike+ gibi fitness uygulamaları tarafından size sunulacak istatistiklerde kullanılacak.

Okuyucu Yorumları