iPhone'lar çok satmıyor ama para basıyor!

Android, iOS'tan kat kat fazla satıyor ama ne Samsung, ne diğerleri bu alanda Apple'ı alt edemiyor!

Android çok satıyor; ama...

Android cihazları artık mobil piyasanın %81'ine hükmediyor. Bir zamanlar fenomen olan Apple mobil cihazları ise piyasada sadece %12 paya sahipler. Buna rağmen, Apple karlılık konusunda liderliği kimseye bırakmıyor.

IDC'nin raporuna göre, 2013'ün üçüncü çeyreğinde, Apple mobil piyasadaki toplam kârın %56'sını tek başına gerçekleştirdi. Samsung ise piyasanın %53'ünü elinde tutmayı başardı. İki firmanın toplamı %109 oranına denk gelse de, diğer mobil üreticiler toplamda %9 oranında zarar ettikleri için denklem yerine oturuyor.

Bu rapora göre, gelecekte mobil piyasada rekabet edecek en büyük iki firmanın Apple ve Samsung olacağı anlaşılıyor. Diğer markalar önemli ürünler piyasaya sürseler de, zarar ederek uzun süre dayanmaları mümkün değil. Üstelik Apple ve Samsung kar paylarını büyüttükleri sürece daha büyük yatırımlarla giderek daha güçlü hale gelecekler.

IDC'nin raporuna göre, Android telefonların fiyatları da sürekli düşüyor. Bu da onun pazar payını genişletmesinin asıl nedeni. Son çeyrekte Android cihazların fiyatlarında %12.5 oranında düşüş gerçekleşmiş. Bu nedenle üreticilerin karlılıkları da sürekli düşüyor. Apple ise yüksek fiyat politikasından vazgeçmiyor.

Apple'ın toplam piyasa değeri ise şu anda 475.2 milyar dolar. Samsung ise bu değerin neredeyse yarısına ulaşabiliyor. Samsung'un toplam piyasa değeri, 217.2 milyar dolarda kalıyor.

Okuyucu Yorumları