iPhone şifresi kavgasını bitirecek yeni çözüm

Apple kilitli iPhone'lar için arka kapı açmayı reddetse de, ilginç alternatif yollar her zaman var!

Şifre yoksa, parmak izi var!

Apple'ın FBI için iPhone'larında özel bir "arka kapı" açmayı mahkeme kararına rağmen reddetmesi sonrasında, FBI'ın seçenekleri giderek azalıyor. Telefonu, içerisindeki verilerin silineceği korkusu ile şifreyi tahmin etmeye çalışmak gibi zorlayıcı bir yöntemle açmaları mümkün değil. Var olan hack araçlarının büyük bir kısmı ise telefonun zaten açık olmasını gerektirmekte. Her ne kadar FBI'ın yolu bu davada tıkanmış olsa da, gelecekteki davalar için farklı bir çözüm olabilir: Mobil cihazların parmak izi okuyucuları.

Northeastern Üniversitesi hukuk profesörü Andrea Matwyshyn'in Forbes'e söylediğine göre, "parmak izi bulguları - bir şifrenin aksine - mahkeme kararı gerektirmeyen ve suçlunun veya yakınının itirazlarını geçersiz kılan bir fiziksel bulgu." Kanun güçlerinin ekran kilitlerini parmak izi aracılığı ile geçmelerine imkan tanıyan kanunlar şimdiden bulunmakta. Dahası, ölü insanların ABD'nin 4. İyileştirme (4th Amendment) korumalarına bağlı olmamaları, güvenlik güçlerinin kullanabilecekleri pek çok boşluk yaratmakta. Yani bir ölünün parmak izini telefonda okutmanın önünde bir engel yok.

Tabii ki bu durumda da aşılması gereken bazı teknik sıkıntılar bulunmakta. Örneğin telefonun gerçek bir parmak izi okuyucusuna sahip olması gerekli. Örneğin San Bernardino davasında yer alan iPhone 5C, TouchID'ye sahip değil.

Okuyucu Yorumları