İşlem gücünüzü bilim için paylaşmalı mısınız?

İşiniz bittiğinde PC'nizi kapatıp gidiyor musunuz? Ama kapatmayıp açık bıraksanız...

PC'nizi açık bırakın!

Bilgisayarlarımızı kullanmadığımız zamanlarda genellikle onları kapatıyoruz veya uyku moduna alıyoruz. PC'nizi kapatmak yerine yapabileceğiniz bir şey daha var: Dağıtımlı hesaplama projelerine katılarak çeşitli hastalıkların çözümünün bulunmasına, uzaydaki hayata ve fazlasına katkıda bulunabilirsiniz.

Ancak bu tür projeler, PC'niz boştayken onun işlemcisine ve grafik işlemcisine yük getirdiğinden çeşitli yan etkileri olabilir. Elektrik faturanızın artması gibi.

PC'niz nasıl yardımda bulunacak?

Önemli projelerin birçoğu, bol miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyar. Bu projelerin bazıları, gönüllülerden PC'lerinin işlem güçlerini İnternet üzerinden paylaşmalarını istemektedir.

Projenin yazılımını PC'nize indirip kurarak yardım etmeye başlayabilirsiniz. Yazılım, siz PC'nizi boş bıraktığınızda devreye girer ve merkezi sunucudan aldığı işleri yaparak sonuçları sunucuya geri gönderir.

Örneğin Stanford'un Folding@home projesi, protein verilerini işleyerek kanserden Alzheimer'a birçok sağlık sorununa çare bulmayı amaçlıyor. 2000'de başlayan proje, bu güne dek 109 bilimsel araştırma raporu ortaya çıkmasını sağladı.

Enerji kullanımı, aşınma, işe başlama

Enerji kullanımı, aşınma, işe başlama

Enerji kullanımınız artacaktır

Bu tür dağıtımlı işlem gücü projelerinin PC'nizin daha fazla güç tüketmesine neden olacağını, dolayısıyla faturanızı bir miktar artıracağını unutmayın. Dahası, sıcak bir yerdeyseniz PC'nizin durmaksızın %100 işlem gücüyle çalışması onun aşırı ısınmasına neden olabilir.

Aşınma

Dağıtımlı bilişim projelerinin beraberinde getirdiği diğer bir endişe ise CPU'nuzun normalden fazla ısınarak kasanızın içerisindeki bileşenlere hasar verebilmesidir. Çoğu laptop, ısıyı iyi bir biçimde dağıtacak şekilde tasarlanmadığından 24 saat %100 ile çalışmayı kaldıramayacaktır.

Nasıl başlayabilirsiniz?

PC'nizin işlemcisini bilime hizmet etmek için paylaşmak istiyorsanız, Berkeley Üniversitesi'nin BOINC yazılımını kurabilir ve çeşitli dağıtımlı bilişim projelerini buradan başlatabilirsiniz.

Dağıtımlı bilişim projelerine katılıp katılmamak sizin tercihinize kalıyor. Yeni, hızlı bir bilgisayarda eski bir PC'ye göre daha fazla yardımda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda yeni PC'lerin genellikle daha az enerji tükettiğini hatırlatalım.

Okuyucu Yorumları