İşte "Savaş Telefonları!"

Savaşta askerlerin kullandığı telefonları hiç merak ettiniz mi? Ettiyseniz, bu haber sizin için...

İşte "Savaş Telefonları!"

Zippo'nun İkinci Dünya Savaşı sırasında tüketicilere yönelik çakmak üretimini kısa bir süreyle durdurup, sadece ABD ordusu için çakmak sağlaması, çakmakların ABD askerinin vazgeçilmez bir parçası olmasını sağlamıştı.

Çakmaklar, 1955'te başlayıp 20 sene devam eden Vietnam savaşında farklı bir görev üstlendi: Askerlerin savaştaki hislerini yansıtmak. Çakmakların üzerine yazılanlar İncil'den alıntılardan kişisel sloganlara ve çizimlere her şey olabiliyordu. Ancak tümünün ortak bir noktası vardı: Hepsi, savaşın kötümser, yok edici yüzünü yansıtıyordu.

Sanatçı Henry Hargreaves ise Vietnam Zippo'larını (ve Irak, Afganistan'da ABD askerlerinin kullandığı çakmakları) telefonlarla "güncellemeye" karar vermiş. Teknolojinin geliştiğini, ancak savaşın insan için manevi anlamının hiç değişmediğini, geçmişten ders alınmadığı için tarihin kendini tekrarladığını düşünen Hargreaves, galerimizde görebileceğiniz bu telefonları ortaya çıkarmış.

Hargreaves'in Nicole Heffron ile beraber yürüttüğü War Phones adındaki çalışma, çeşitli slogan ve mesajlarla dağlanmış, çatlamış, çizilmiş, kazıtılmış telefonların ortaya çıkmasını sağlamış. Savaş Telefonları'na galerimizden ulaşmanız mümkün.

Okuyucu Yorumları