İşte yeni OS X Mountain Lion!

Apple'ın dün satışa sunulan yeni işletim sistemi Mountain Lion neler sunuyor; ne kadar iyi?

İşte yeni OS X!

Apple'ın masaüstü işletim sistemi OS X'in son sürümü Mountain Lion, resmen kullanıma sunuldu. App Store'da 19.99 dolar gibi düşük seviyede bir fiyatla satışa sunulan OS X Mountain Lion'a geçiş, 11 Haziran'dan bu yana yeni bir Mac bilgisayar alanlar için ücretsiz olacak. Apple, OS X'in yeni sürümünde 200'ün üzerinde yenilik olduğunu söylüyor. Peki bu yenilikler arasında en önemlileri hangileri?

Uyarı merkezi

OS X'deki uyarı merkezi, işletim sisteminde karşınıza çıkan tüm uyarıları topluyor ve ekranınızın yan tarafında bulunan çubuk üzerinde gösteriyor.

Önceki uyarılara erişmek için OS X menü çubuğunun sağ üstündeki simgeye tıklamanız yetiyor. Uyarı merkezinin ayarlarını değiştirmek için Sistem Tercihlerindeki Uyarı bölümüne gitmeniz gerekiyor. Hangi uygulamaların uyarı gösterebileceğin seçebiliyor, isterseniz tüm uyarıları kapatabiliyorsunuz.

iCloud, notlar ve anımsatıcılar, mesajlar

iCloud, notlar ve anımsatıcılar, mesajlar
iCloud, Mountain Lion'da daha da gelişiyor

iCloud

Mountain Lion'da daha da geliştirilen iCloud ile ilgili ayarları Lion'da olduğu gibi System Tercihleri altında iCloud bölümünde bulabiliyorsunuz. Bu alandan iCloud hesabınıza oturum açıp boş alanınızı yönetebiliyor, çevrimiçi olarak eşitlemek istediğiniz bilgilerinizi seçebiliyorsunuz. "Belgeler ve Veriler" seçeneğini etkinleştirdiğinizde belgeleriniz iCloud ile eşitleniyor ve onlara diğer iCloud işlevine sahip cihazlarınızdan erişebiliyorsunuz.

Notlar ve anımsatıcılar

OS X Mountain Lion, OS X'deki gibi bir Notlar ve bir Anımsatıcılar uygulamasına sahip. Notlar uygulaması metin ve resimleri kaydetmenize izin verirken Anımsatıcılar, belirli işlerinizi yapmayı unutmamanızı sağlıyor. Her ikisi de iCloud ile eşitlenebiliyor.

Mesajlar

OS X'deki iMessage, Lion'da Mesajlara dönüşmüş bulunuyor. Mesajlarınızı iCloud ile eşitleyebiliyor, bu sayede iPhone'unuz, iPad'iniz ve iPod touch'ınız ile paylaşabiliyorsunuz. Ancak iPhone'daki metin mesajlarını (SMS) bilgisayarınızdan almanız hala mümkün değil. Yeni anında mesajlaşma hesapları eklemeniz de mümkün.

Sayfaları paylaş, AirPlay Mirroring ve fazlası

Sayfaları paylaş, AirPlay Mirroring ve fazlası

Sayfaları paylaş

Sayfaları paylaşma özelliği hemen hemen her uygulamada paylaşımı kolay hale getiriyor. Şimdilik her uygulama bu işlevi desteklemiyor, ancak desteklediğinde içerik paylaşımı daha kolay bir hale gelecek. İşlevi destekleyen uygulamalardan biri olan Safari, siteleri Mesajlar, Twitter ve e-posta ile paylaşmayı kolaylaştırıyor.

AirPlay Mirroring

Mac'de bulunan AirPlay desteği, Apple TV'si olanlar için bir geliştirme içeriyor. Ekranınızdaki görüntüyü AirPlay yoluyla Apple TV'de göstermeniz mümkün. Bu iş için Sistem Tercihleri > Ekranlar yolunu izleyerek ilgili mirroring ayarını değiştirmeniz egrekiyor.

Güvenlik ve gizlilik ayarları

Yeni OS X'deki yeni güvenlik ve gizlilik ayarları, en öne çıkan geliştirmelerden değil, ancak bazı dikkate değer yenilikler de var. Sistem tercihleri altındaki Güvenlik ve Gizlilik bölümüne gittiğinizde Genel sekmesi altında önemli bir değişiklik gözünüze çarpacak. Burada Apple'ın geliştirici merkezi tarafından imzalanmamış uygulamaları yüklemeye engel olacak bir ayar bulunuyor. Dilerseniz sadece Mac App Store'dan gelen uygulamaları kabul etmeniz mümkün. Veya yasaklardan hoşlanmıyorsanız, tüm kısıtlamaları kaldırmanız da olası.

Okuyucu Yorumları