İstenmeyen programları yanlışlıkla yüklemeyin

Yazılımları kurarken sisteminize kurulan istenmeyen araçlardan nasıl uzak durabilirsiniz?

İstenmeyen araçlara geçiş yok

Bilgisayarınıza yeni bir yazılım yükledikten sonra web tarayıcınızın şekil değiştirip, yeni bir araç çubuğuyla açıldığına, varsayılan arama motorunuzun değiştiğine çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. PUP (potentially unwanted program - potansiyel istenmeyen program) olarak adlandırılan bu programlar, genellikle ücretsiz yazılımların yükleyicileri ile birlikte geliyorlar. Bu programların amaçları web tarayıcınızı çeşitli adreslere yönlendirerek para elde etmek olabileceği gibi, gezinti verilerinizi toplamak da olabiliyor.

PUP'lar virüs olmadığından, antivirüs yazılımınız tarafından yakalanmayabilir. Bu yüzden herhangi bir yazılımı kurarken "sürekli Next'e basmak" yerine neleri yüklemeyi kabul ettiğinize dikkat etmelisiniz. PUP'lardan uzak durmak için genellikle seçenek kutucuklarını işaretlemeniz değil, halihazırda işaretli olan kutucukları temizlemeniz gerekebilir. Bu konuda Unchecky size yardımcı olabilir. Bu araç, PUP yüklemeye kalkıştığınızda sizi uyarabiliyor ve kutucukların işaretini kaldırabiliyor.

İstenmeyen programları yanlışlıkla yüklemeyin

Bazı durumlarda indirdiğiniz yazılımı kurabilmeniz için PUP'ları yüklemeniz şart olabilir. Canınız her ne kadar Next'e basmak ve kurulumu hızla bitirmek istese de, ekranda yazanları dikkatle okuyun ve istemediğiniz bir yazılımın yüklenmeyeceğinden emin olun. Yazılımların taşınabilir sürümlerini tercih ederek PUP'lardan uzak kalmanız mümkün olabilir.

Her şeyi yapmanıza rağmen web tarayıcınız, istemediğiniz bir araç çubuğunun eline geçtiyse ve giriş sayfasını değiştiremiyorsanız, Malwarebytes Anti-Malware gibi bir yazılımı deneyebilirsiniz. Antivirüsünüzle birlikte çalışabilen bu araç, PUP'ları bulup kaldırabiliyor.

Okuyucu Yorumları