Ivy Bridge'de overclock mu? Bir daha düşünün!

Intel'in yeni Ivy Bridge işlemcileri ile overclock yapmayı düşünenler... Bu haber sizi korkutacak!

Overclock ona çok geldi!

Overclock, yıllardır bilgisayar kullanıcılarının zevkle ve merakla üzerinde çalıştıkları, hali hazırda bulunan bilgisayar bileşenlerinden çok daha yüksek performans elde etmek için kullandıkları bir sistem.

Ekran kartları ve işlemcilerse overclock, yani hız aşırtma olarak bilinen işlemin yapılabildiği en net iki parçadır. Intel'in üçüncü jenerasyon Ivy Bridge işlemcileriyse, özellikle grafik kalitesini artırabilecek bambaşka bir güce sahip. Nitekim bu işlemciye yapılacak herhangi bir overclock işlemi çok da mantıklı olmayabilir zira yapılan testlerde yeni işlemci serisinin, ikinci jenerasyon modellere göre çok fazla ısındığı ortaya çıktı.

Temel olarak üretici firmadan gelen bilgisayar parçasının saat ayarları ile oynanarak yapılan bu hız aşırtma işlemi ne yazık ki Intel'in yeni Ivy Bridge işlemcisini inanılmaz ısı derecelerine çıkarıyor. Sandy Bridge işlemciler, büyük bir güç altındayken bile 20 derece gibi bir sıcaklığa çıkıyorlardı. Yeni işlemcilerden olan i7-3770K ise normalde 3.9Ghz'lik bir hıza sahip ama istenildiği taktirde bu rakam 4.9GHz'ye çıkarılabiliyor. Sonuçsa gerçekten korkutucu: Daha önce görülmemiş bir voltaj tüketimi ve bir suyu rahatlıkla kaynatabilecek 100 derecelik ısı...

Sandy Bridge'de durum nasıldı?

Sandy Bridge'de durum nasıldı?

4.9GHz'de çalıştırılan Sandy Bridge işlemcilerin en fazla 80 dereceye kadar ısınmasıysa aradaki farkı net bir şekilde gözler önüne seriyor. Voltaj testlerine göreyse elektrik kullanımındaki en büyük zıplama 4.4GHz CPU frekansından sonra başlıyor ve 1.05'den 1.30 volta atlıyor. Sıcaklıksa eş zamanlı olarak aynı hız skalasında 65 dereceden, 90 dereceye fırlıyor.

Kısacası Ivy Bridge teknolojisi kullanan kullanıcıların overclock yapmaları kesinlikle tavsiye edilmiyor. İşlemcinin bu yönde zorlanması hem parçanın kendi ömrünü, hem de diğer parçaların ömrünü kısaltacak ve aynı zamanda birçok diğer sorunu ortaya çıkartacaktır.

Okuyucu Yorumları