Kablosuz şarj teknolojisi nasıl çalışıyor?

İsmi son zamanlarda çok anılan, Lumia 920'de de bulunan "kablosuz şarj" nedir, nasıl çalışıyor?

Kablosuz şarjın gizemleri!

Her ne kadar kablosuz bir dünyada yaşadığımızı düşünsek de, tüm kablosuz cihazlarımız bir noktada elektrik prizine bağlı bir kabloya muhtaçlar. Ancak bugün kullanılmaya başlanan bir teknoloji var: kablosuz şarj. Peki bu teknoloji neler sunuyor ve nasıl çalışıyor?

Kablosuz şarj nasıl çalışır?

"Kablosuz şarj" ile genellikle indüksiyon yoluyla şarj etme kastedilir. Bu teknoloji, manyetik bir alan oluşturan bir istasyona sahiptir. İndüksiyon bobiniyle donatılmış bir cihaz, fiziksel bir kablo bağlantısına gerek duymadan şarj olabilir.

Kablosuz diş fırçalarında ve diğer banyo araç gereçlerinde kullanılan teknoloji, yavaş şarj etme gibi bir dezavantaja sahiptir. Ancak diş fırçası gibi banyo eşyalarını günde sadece birkaç dakika kullandığımızdan bunun bir önemi yoktur.

Birçok cihaz, gerekli donanıma sahip olmadığı için bu teknolojiden faydalanmak için bir kılıf veya adaptöre ihtiyaç duyar.

İndüksiyon yoluyla şarjın dezavantajları

İndüksiyon yoluyla şarjın dezavantajları

İndüksiyon yoluyla şarjın dezavantajları

İndüksiyon şarj, manyetik alanlardan faydalanır. Bu manyetik etki güçlüdür, ancak genellikle zayıftır. Örneğin diş fırçanızı şarj etmek için gereken manyetik alan, milimetrelerle sayılmaktadır.

İndüksiyon şarjda şarj hızı da sorunludur. Kablosuz şarj, kablolu kadar etkili ve hızlı değildir.

Standart sorunu

Kablosuz şarj için ortak bir standart geliştirilmemiş olması da, onun tüketici elektroniklerinde yer almasına engel oldu. Ancak bu, Wireless Power Consortium'un Qi standartları sayesinde değişiyor. Wireless Power Consortium üyeleri arasında teknolojinin büyük isimleri yer alıyor.

WPC şu sıralar farklı kablosuz şarj prototiplerini dönüyor ve üretilen çözümlerden bazıları, piyasada yerini almaya başladı bile. Örneğin son zamanlarda tanıtılan Lumia 920, bütünleşik kablosuz şarj özelliğine sahip.

Kablosuz şarjın geleceği

Bugünkü kablosuz şarj teknolojisi işlerinizi kolaylaştırabilse de, menzilinin çok kısa olması yok sayılamayacak bir sorun. Bunun gelecekte değişmesi mümkün. Lazer, mikrodalga ve daha güçlü şarj etme yöntemleri indüksiyon şarjın yerini alabilir. Ancak şu an değil - şu an lazerli bir güç aktarımı, yaralanmanıza yol açabilir.

Okuyucu Yorumları