Kara Deliğin Fotoğrafını Çektiler

İnsanlık tarihinde ilk kez, bir kara deliğin fotoğrafı çekildi. Bu fotoğraf, pek çoklarına göre "çığır açıcı bir gelişme" olarak değerlendiriliyor.

Kara deliğin fotoğrafını çektiler

Event Horizon projesini daha önce duymamış olabilirsiniz. Bu proje, bir grup astronom ve ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafında 2012 yılında başlatılmıştı ve amacı, kara deliklerle ilgili bir çalışma yapmaktı. Bu amaçla, aynı yıl içerisinde Event Horizon ismi verilen bir de teleskop sistemi kurulmuştu. Bu sistem, dünyanın 8 farklı noktasında konumlanan 8 farklı teleskobun birlikte çalışması temeline dayanıyordu.

İşte bu çalışmalar, aradan geçen 7 yılın ardından ilk ciddi meyvesini verdi ve bir kara deliğin kapsamlı fotoğrafı ilk kez çekildi. "Çığır açıcı" olarak değerlendirilen bu sonuç, basın toplantısı ile dünyaya duyuruldu.

M87 isimli uzak bir gezegende (53 milyon ışık yılı uzaklıkta) oluştuğu söylenen kara delik, güneşten 6.5 milyon kat daha büyük. Hatta tüm güneş sisteminden bile daha büyük olduğu açıklanmış durumda.

Yapılan açıklamalarda kara deliklerin evrendeki en çok soru işareti barındıran objeler olduğu söylendi ve bu fotoğrafın, soru işaretlerinin bir kısmının ortadan kaldırılmak için önemli bir adım olduğunun altı çizildi.

Okuyucu Yorumları