Karadul örümcek ağında DNA sırları!

Bilim adamları örümcek ağlarındaki DNA'ları analiz ederek son derece şaşırtıcı sonuçlara vardı!

Örümcek ağında DNA sırları!

Örümcek ağlarına yapışmış genetik materyalin analizi, onların avlarını yakaladıktan sonra haftalarca yediğini ortaya koyuyor. PLOS One dergisinde yayınlanan araştırma gelecekte, nesli tükenmekte olan türleri izlemek veya örümcek zararlılarının izini sürmek için kullanılabilir.

Çalışma bir hayvanat bahçesinde tutulan karadul örümcekleri üzerinde gerçekleştirildi. Hindistan Notre Dame Üniversitesi uzmanları eğer teknik, örümcek türleri üzerinde çalışıyorsa, bunun yaygın ve pratik kullanımlarının da olabileceğini söylüyor.

Araştırma ekibinin lideri Charles Xu, Hindistan Potawatomi hayvanat bahçesinde tutulan karadul örümceklerinin ağlarından mitokondriyal DNA elde ettiklerini söyledi. Buna göre örümcek türü ve avının bu DNA örneklerinden belirlenebileceğini ifade etti. Ayrıca örümcek ağlarının rüzgarda uçuşan böcekler ve diğer şeyleri yakalayarak doğal DNA numuneleri sağladığını belirtti.

Xu; örümcek ağları, potansiyel olarak örümceklerin kendilerini yakalamak zorunda kalmadan, DNA toplamak için kullanılabilir diyor. Deneyimli araştırmacı, geçmişte örümceklerin tanımlanmasının morfolojiye dayandığını ve kendi çalışmalarının noninvaziv genetik örneklemeyle, doğrudan gözleme veya hedef organizmaları rahatsız etmeye gerek kalmadan biyoizleme sağladığının altını çizdi.

Uzmanlar örümcek ağlarından DNA analizinin, izleme ve koruma altına alma açısından yararlı olabileceğini düşünüyor. Örneğin örümcek ağlarından DNA parmak izi almak, zehirli bir örümceğin nerede yaşadığını veya tehlike altındaki türlerin yerinin tespiti için kullanılabilir.

Araştırma, örümcek ağı DNA'sının haşerelerle mücadele, biyocoğrafya çalışmaları ve biyolojik çeşitlilik değerlendirmelerinde, diğer pratik uygulamaların kapılarını açabileceğini ortaya koymuş oldu.

Okuyucu Yorumları