Kernel panic veya mavi ekran neden oluşur?

Kernel panic veya mavi ekran nedir, neden oluşur? Mavi ekranın önüne nasıl geçebilirsiniz?

Mavi ekran nedir, neden olur?

Bilgisayarlarla henüz tanıştıysanız, onu sorgusuz sualsiz baştan başlatan mavi ekranlara mutlaka rastlamışsınızdır. Peki "mavi ölüm ekranı" olarak da adlandırılan bu ekranlar, neden karşımıza çıkıyorlar? Onları engellemenin bir yolu var mı?

Kernel Panic nedir?

Windows'ta mavi ölüm ekranı (BSOD) olarak bilinen bu ekranlar, bilgisayar dünyasında Kernel Panic olarak tanınır. Sebebi ise işletim sisteminin kendini kurtaramadığı, alt seviye hatalardır. Hata, yalnızca bir uygulamayı kilitlemekten fazlasına neden olmuştur.

Sonuç olarak işletim sistemi, sisteme veya verilere zarar gelmesini engellemek için her şeyi kapatır ve oluşan hata hakkında hata kodları gösterir.

Windows - BSOD: Bu hata başınıza Windows'ta geldiğinde, tüm ekran maviye döner ve PC'nizi baştan başlatmanız gerektiğine dair bir mesaj gösterilir.

Mac: 10.8 ve sonrasındaki OS X'lerde bilgisayar, herhangi bir uyarı vermeden baştan başlar. Daha sonra olup bitenle ilgili kısa bir mesaj gösterilir. 10.7 ve öncesinde ise ekran, endişe verici biçimde siyaha doğru geçiş yapar ve bilgisayarı baştan başlatmanız söylenir.

Linux: Kernel panic'in yanında, Linux'ta "kernel oops" adı verilen, sistemin başa çıkabildiği ciddi hatalar da bulunmaktadır. Bu durumda sistem çalışmaya devam eder, ancak bu durumda kararsızlık oluşabilir ve hatta kernel panic ortaya çıkabilir. Linux'taki her kernel panic'in öncesinde kernel oops oluşmayabilir.

Hatanın sebepleri arasında bozuk RAM, sorunlu çevre birimler, sürücüler ve yazılım eklentileri olabilir.

Kernel panic veya mavi ekran neden oluşur?

Kernel panic veya mavi ekran neden oluşur?

Mavi ekran (BSOD) çıktığında ne yapmalı?

Kernel panic veya BSOD oluştuğunda PC'nizi baştan başlatmaktan fazla yapabileceğiniz çok şey yoktur. Kernel panic sonucunda inceleyebileceğiniz bir günlük dosyası yazılır. Yeniden başlatma işleminden sonra kullandığınız işletim sistemi, size bu günlük dosyasını incelemenizi önerebilir.

Kernel panic'in sadece bir hatanın oluştuğunu gösterdiğini, PC'nizin bozulduğu anlamına gelmediğini söyleyelim. Bu hatalar, zaman zaman oluşabilir ve herkesin başına gelebilir. Ancak örneğin her hafta birkaç mavi ekran alıyorsanız, sorunun kaynağını aramalısınız.

Kernel panic'in kaynağını bulma

Kernel panic'in ardından oluşturulan günlük dosyasını Windows'ta görüntüleyebilmek için Debugging Tool for Windows'u kullanmalısınız.

Donanımsal sorunlar: RAM'inizi değiştirdiyseniz, ilk olarak yuvasına doğru oturup oturmadığını kontrol edin. Sorun ortadan kalkmazsa, eklediğiniz RAM'i çıkarmayı deneyin. RAM'de sorun varsa, satıcınıza geri götürüp değiştirmeyi isteyebilirsiniz.

Çevre birimleri sökün: Kernel panic, bazen USB flaş sürücüleri, yazıcılar ve tarayıcılar gibi masum görünen çevre birimlerden kaynaklanabilir.

Disk hatalarını kontrol edin: Windows'un disk onarma yazılımını kullanarak diskinizi tarayın ve hatanın diskinizde olmadığından emin olun.

Yazılımsal sorunlar: Mavi ekrana veya kernel panic'in kaynağı yazılımsal ise, bu yazılımı arayıp bulmanız gerekiyor. Bu yazılım, bazen arka planda çalışan, güvenlik yazılımı gibi yazılımlar olabilir.

Okuyucu Yorumları