Konsol savaşları bir kez daha kızışıyor...

PlayStation ve Xbox arasındaki büyük rekabette lider değişmedi. Ama değişen bir şeyler var!

Konsol savaşlarında son durum

Sony ve Microsoft'un yeni nesil konsollarının satışa çıkmasının kısa süre ardından, PlayStation 4, rakibi Xbox One karşısında belirgin bir üstünlük kurmuştu. Öyle ki, bazı bölgelerde her Xbox One için üç adet PS4 bile satıldı.

Sony, en son finansal raporunda 2014'ün son çeyreğinde 7.5 milyon PlayStation sattığını ve bunların 6.4 milyonunun PS4 olduğunu söyledi. Microsoft'un raporu ise 6.6 milyon Xbox satıldığını belirtiyor ancak bunların Xbox One ve 360 olarak ayrımı yapılmıyor.

Eğer Sony'nin eski ve yeni konsolları arasında sahip olduğu oranın Microsoft için de aynı olduğu varsayılır ise, son çeyrekteki Xbox One satışlarının yaklaşık olarak 5.6 milyon adet olduğu söylenebilir. Tabii ki gerçek miktarın bu sayıdan çok fazla veya çok az olması da söz konusu.

Geçtiğimiz yıl Microsoft, direkt olarak olmasa da Xbox One stratejisinin planlandığı gibi ilerlemediğini gerçekleştirdiği iki büyük değişiklik ile kabul etti. Firmanın uyguladığı ilk değişim, Kinect'siz paketlerin piyasaya sunulması oldu. Noel döneminin öncesinde ise üst seviye oyunlar içeren pek çok Xbox One paketinin fiyatları ciddi oranda düşürüldü.

Bu değişiklikler Noel döneminde ABD içerisinde Microsoft'un Sony'yi geçmesi için yeterli oldu ancak dünya genelinde bakıldığında, hem 2014'ün dördüncü çeyreğinde hem de yılın tamamında Sony'nin önde olduğu gözükmekte.

GeekWire'ın haberine göre Sony, 2014 yılı içerisinde toplam olarak 18.8 milyon adet PlayStation satmayı başardı. Buna karşılık Microsoft ise 12.1 milyon Xbox konsolu satabildi. Nintendo ise, 3.9 milyon adet Wii ve Wii U satışı ile rekabeti uzaktan takip etmeye devam etti.

Bu sayılardan öğrendiğimiz en önemli şey ise Microsoft'un konsolunun, Sony'nin konsolu ile arasındaki farkı azalttığı oluyor. Her ne kadar Microsoft'un öne geçmesi için daha çok uğraşması gerekse de, son durumun 3'e 1 oranından daha iyi olduğu aşikar. Eğer Microsoft kazandığı bu momentumu koruyabilirse, yakın bir süre içerisinde rakibini zorda bırakabilir ve hatta öne geçebilir...

Okuyucu Yorumları