Köpekler hakkında yeni keşif!

Binlerce yıldır insanların yanında yaşayan köpekler hakkında, halen bilmediğimiz çok şey varmış... İşte yeni keşif!

Köpekler hakkında yeni keşif!

İnsanların sadık dostları köpekler hakkında yeni bir araştırma, bu canlıların nasıl günümüzdeki hallerine dönüştükleri hakkında yeni cevaplar sunmakta.

Bu yeni araştırmanın belirttiğine göre, günümüzdeki köpeklerin ataları, aslında bir kere değil, iki kere evcilleştirilmiş. Bu da, University of Oxford'un açıklamasına göre, binlerce yıl geriye giden etkileyici bir buluş.

Araştırmacılar, Newgrange, İrlanda'daki Neolithic Passage Tomb'da bulunan 4.800 yaşındaki bir köpek kemiğini incelemekteydi. Ayrıca 59 farklı tarihi köpeğin DNA'sına baktılar ve günümüzde Doğu Asya ve Avrupa'da bulunan modern köpek toplulukları arasında genetik bir fark buldular. Bu da, Avrupa'daki ilk köpek topluluğunun zaman içerisinde değiştirildiğini öneriyordu ve bunun anlamı, iki kıtadaki köpeklerin ayrı ayrı evcilleştirildiği oluyor.

Köpekler, Doğu'da ve Batı'da ilk olarak 12.000 yıl önce ortaya çıktılar ancak Merkez Asya'da sadece 8.000 yıllık bir tarihe sahipler.

Başyazar Laurent Frantz'ın yaptığı açıklamada söylediği üzere modern DNA'dan geçmişi kurmak "tarih kitaplarına bakmak gibi" ve tarihi DNA da "bir zaman makinesine adım atmak" gibi bir durum.

Açıklamada belirtilene göre, bu yeni bulgular bir araya geldikleri zaman, köpeklerin ilk olarak Avrupa-Asya kıtasının iki ucunda, coğrafi olarak ayrı kurt toplumlarından evcilleştirildiği düşüncesini ortaya çıkarıyor: "Evcilleştirilmelerinden sonra bir noktada, doğu köpekleri, göç eden insanlar ile beraber Avrupa'ya geldiler ve burada ilk Avrupa köpekleri ile karışarak, büyük oranda (eski Avrupa köpeklerinin) yerlerini aldılar. Günümüzdeki çoğu köpek, Doğu ve Batı köpeklerinin karışımı – bu da daha önceki genetik çalışmaların yorumlanmasını zorlaştıran sebeplerden biriydi."

Okuyucu Yorumları