Korsan film dağıttı; sonu acı oldu!

Fast&Furious 6'yı korsan olarak kaydedip ilk kez internette dağıtan vatandaşın sonu acı oldu!

Korsan filmin acı sonu!

İngiliz bir vatandaş, bir sinema filmini kanun dışı bir şekilde kaydedip internet üzerinde yaydıktan sonra, neredeyse 3 yıl boyunca hapis yatmak zorunda... 25 yaşındaki Philip Danks, Fast&Furious 6'yı kaydederek torrent siteleri üzerinde yayınlayan ilk kişi idi. Ayrıca Danks bu durumdan oldukça da gururluydu. Facebook üzerinde arkadaşlarına yaptığı övünme konuşmasında "7 milyar insan var ve ben ilktim" cümlesinin ardından Universal Pictures firmasına yönelik küfür içeren bazı cümleler kurmaktaydı.

Danks, 17 Mayıs 2013 tarihinde Walsall, Birleşik Krallık'taki bir sinema salonunun arka kısmında oturarak, filmin ilk "korsan kayıt" işlemini gerçekleştirdi. Ayrıca Danks filmi internet üzerinde paylaşmadan önce online adı olan "Thecod3r" ile işaretledi.

Duruşmada Universal Pictures tarafından mahkemeye söylendiğine göre, stüdyo tarafından önemli ve değerli sayılan bu filmin yayını ile beraber internet korsancılığına karşı özel bir takım oluşturulmuştu. Görevi filmin internetteki kopyalarını ve bu kopyaları yayan kişileri belirlemek olan takım, Danks'ın internet adının online randevu sitesi "Plenty of Fish"teki profili ile eşleştiğini buldu. Daha sonra da buldukları verileri kolaylıkla Danks'a kadar takip eden takım, Danks'ın 23 Mayıs tarihinde tutuklanması ile amacına ulaşmış oldu.

Hepsi bu kadar da değil... Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...

Bedava da dağıtmamış!

Bedava da dağıtmamış!

Danks, filmlerin korsan kopyalarını yaymak ile ilgili üç farklı şikayetten suçlu bulunarak 33 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, Danks'ın asıl suçunun bu yol ile elde ettiği kazançtan ziyade, Danks'ın film endüstrisine yaklaşımı ve film endüstrisinin genel olarak yaşadığı kayıp olduğunu söyledi.

Danks, filmin kopyalarını bedava da dağıtmadı; her bir kopyayı 1.5 sterline sattı ve bu yolla yaklaşık olarak 1.000 sterlin kazandı. Ancak, Federation Against Copyright Theft (FACT) Universal Studios'un zararının çok daha fazla olduğunu, kopyanın yayılarak 779.000 adet indirmeye ulaşarak, endüstriye toplamda 2.3 milyon sterlin zarar yarattığını söylüyor.

Fast&Furious 6, geçtiğimiz yılın en çok korsan indirimi yapılan üç filminden biriydi ve toplamda 7.9 milyon kopyanın indirildiği tahmin ediliyor. Fast&Furious 6, bu sayı ile ikinci olan Django Unchained ve birinci olan The Hobbit: An Unexpected Journey'in hemen arkasında yer alıyor...

Okuyucu Yorumları