Korsan siteleri kapamak yine yaramadı!

Korsan içerik sitelerinin kapatılması bile, korsanı durdurmaya yetmiyor. İşte kanıtı...

Korsan durmuyor!

Almanya, İspanya, Fransa ve Hollanda'daki yetkililer Haziran 2011'de lisanssız film, müzik ve TV şovu dağıtan kino.to web sitesiyle ilgisi olduğu gerekçesiyle baskınlar düzenlemişlerdi. Bu baskınların kısa bir süre sonrasında siteler kapatılmış, siteyle ilgili kişiler hapse gönderilmişti.

Ancak yeni bir araştırmaya göre sitelerin kapatılması, telif haklarının çiğnenmesi konusunda büyük bir etki oluşturmadı. Hatta daha güçlü korsanlık hizmetlerinin ortaya çıkmasına yol açtı. Online Copyright Enforcement, Consumer Behavior, and Market Structure adlı araştırma raporuna göre kino.to kapatıldıktan sonra kinox.to adında bir web sitesi ortaya çıktı ve hızla trafik toplamaya başladı. Bunun yanında diğer siteler de benzer hizmetler sunmaya başladılar.

Nielsen NetView'un verileri üzerinde değerlendirme yapan rapora göre kapatılma, Almanya'daki lisanssız video akışında büyük bir değişikliğe yol açtı: Bu alandaki yoğunluk azaldı, rekabet arttı. Rapor, korsan sitelerin kino.to'nun açık olduğu sırada haftada 1.15 kez ziyaret edildiğini, ancak site kapatıldıktan sonra bu sayının 1,4'e çıktığını söylüyor.

Araştırma, eski kino.to kullanıcıların lisanslı içerik satan siteleri gerçekten daha çok ziyaret ettiğini, ancak baskın, adli takibat gibi işlemlerin masrafını hesaba kattığınızda, kapatılmanın genel olarak pozitif bir etkisinin bulunmadığını söylüyor.

Okuyucu Yorumları