Kuantum bilgisayarlara Google damgası!

Google, en güçlü kuantum bilgisayarları gerçek yapmak için kolları sıvadı!

Google kuantuma yaklaşıyor!

Google, University of California, Santa Barbara bilim adamları ile anlaşarak kuantum bilgisayar sistemlerinde kullanmak ve "en hızlıyı hayata geçirmek" amacı ile bir işlemci üretmeyi hedefliyor.

Kuantum bilgisayarları ile, atomaltı parçacıkların yardımıyla hesaplamaların şu andakine göre milyonlarca kat daha hızlı bir şekilde çözülmeleri mümkün. Ancak, bu sistemin kullanılabilmesinden önce daha pek çok sorunun çözülmesi gerekiyor. Google'ın Quantum Artificial Intelligence takımı, UC Santa Barbara araştırmacıları ile beraber çalışarak yeni bir kuantum bilgi işlemcisi kurarak, kuantum bilgisayarlarının gerçeğe dönüşmesi için uğraşıyorlar.

Bugünün bilgisayarları, elektriksel birler ve sıfırlarla çalışırken, kuantum bilgisayarları "qubit" veya "kuantum parçaları" denilen ve kuantum kurallarına dayanarak çalışan sistemlerle çeşitli durumlara ulaşıyorlar. Bir transistör aynı anda sadece bir durumda bulunabilirken, açık veya kapalı, 1 veya 0, kuantum parçaları aynı anda pek çok farklı durumda bulunabiliyorlar. Bu da aynı anda birden fazla işlemin yapılabilmesine olanak tanıyor ve işlem hızını büyük ölçüde arttırıyor.

Ancak, bu qubit'ler pek kararlı değiller ve manyetikteki veya sıcaklıktaki çok küçük bir değişimle bulundukları durumu değiştirebiliyorlar. Bilim adamlarının şu anda çözmeye çalıştıkları problemler de bunun gibi durumlardan oluşuyor. Bu yüzden de, bu araştırmaların öncülerinden UC Barbara fizikçileri ile Google'ın neden çalışmak istediğini görmek pek zor olmuyor.

Google'ın söylediğine göre, bu iki grubunun üzerinde çalıştığı ana konu, süper iletken elektroniği. Bu alan, maddelerin mutlak donmaya yakın bir noktaya kadar soğutularak, elektrik dayanımının ve manyetiğin en aza indirilmesi üzerine çalışıyor.

Kuantum bilgisayarları üzerinde çalışan firmaların arasında Microsoft da bulunmakta...

Okuyucu Yorumları